Czym jest poke bowl i jak je przygotować?

Czy słyszeliście już o poke bowl? Ten niezwykle popularny przysmak przywędrował z Hawajów do pozostałych stanów w USA, a stamtąd do Europy i reszty świata. Kolorowe, pyszne, pełne świeżych składników miski stały się hitem nie tylko street foodów, ale też wielu dobrych restauracji. Zagościły też na stałe w wielu domach. Czym dokładnie jest poke bowl i jak je przygotować? 

Czym jest poke bowl?

Poke bowl, choć wywodzi się z kuchni hawajskiej, wiele inspiracji czerpie też z kuchni japońskiej. Co dokładnie kryje się pod nazwą “poke bowl”? Otóż “poke” oznacza po prostu “pokrojone na kawałki”, a “bowl” to miska, w której podawana jest cała potrawa. Całość jest smaczna, lekka i sycąca. Poke bowl występują w wielu wersjach. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Są wersje dla wegan, wegetarian i mięsożerców. Po miskę szczęścia może sięgnąć każdy, a jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy chwila czasu, miska i porcja świeżych produktów. 

Z czego najczęściej składa się poke bowl?

W tradycyjnym hawajskim poke znajdziemy m.in. pokrojoną w kostkę surową rybę, zieloną cebulę, ryż, algi, sos sojowy, olej sezamowy czy też przyprawę Inamony (przyprawa z prażonego, solonego orzecha). Oczywiście amerykańskie czy europejskie wersje poke są inne. Na fali popularności powstało wiele wariacji na temat poke bowl. Ryż często zastępowany jest makaronem sojowym, ryżowym, sobą czy komosą ryżową. W przypadku ryb najczęściej dodaje się tuńczyka lub łososia. Często zamiast ryb w poke lądują kawałki mięsa, krewetki w tempurze lub tofu, które można wcześniej zamarynować i usmażyć.Dopełnieniem smaku są najróżniejsze dressingi. W wersjach amerykańskich czy europejskich można znaleźć np. dressing na bazie tahini, masła orzechowego, chutney’a z mango, a nawet melasy kokosowej. Oczywiście w żadnym poke bowl nie może zabraknąć świeżych warzyw. Tu króluje marchewka, ogórek, różne kapusty, sałaty, a nawet awokado. Wszystkie składniki powinny być świeże. W każdej chwili możecie je kupić w sklepie internetowym https://zakupy.auchan.pl/ 

Jak przygotować pyszne poke bowl?

Poke bowl to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Możliwości są wręcz nieograniczone. Dzięki temu ta z pozoru zwykła miseczka co dnia może zachwycać nowym smakiem. Poniżej znajdziecie przykładowy przepis na pyszne poke bowl. Kto się skusi?

Przepis na poke bowl z tuńczykiem

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu 
  • 340 g tuńczyka pokrojonego w kostkę

Marynata do tuńczyka:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki sezamu

Sos do poke bowl

  • 0,5 szklanki majonezu (125 ml)
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki sosu Sriracha

Pozostałe składniki poke bowl

  • 2 ogórki pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 drobno posiekane marchewki 
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • listki kolendry (około 10 g)

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w wodzie z łyżeczką soli. Schładzamy do temperatury pokojowej.

Do miski dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy. Mieszamy. Dodajemy rybę i sezam. Wszystko mieszamy tak, by marynata pokryła każdy kawałek ryby. Odstawiamy wszystko w chłodne miejsce na 15 minut.

W drugiej miseczce mieszamy składniki na sos do poke bowl.

Do miseczek wykładamy ryż, zamarynowaną rybę i pokrojone warzywa. Całość posypujemy posiekanymi listkami kolendry i polewamy sosem.

Smacznego

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz