Czym jest masło orzechowe w proszku?

Masło orzechowe. Na dźwięk tych dwóch słów wielu osobom aż uśmiechają się oczy. Cóż jest to z pewnością jeden z bardziej lubianych produktów. Pyszne orzechowe masło to świetny dodatek do śniadań czy deserów. Niestety ma też swoje wady. Tradycyjnego masła orzechowego nie można jeść od tak bez umiaru. Ten pyszny produkt ma sporo kalorii. Czy istnieje zdrowsza, lżejsza alternatywa? Okazuje się, że tak. Jest nią masło orzechowe w proszku. Czym jest masło orzechowe w proszku? Gdzie można je kupić? Do czego można je wykorzystać?

Masło orzechowe w proszku – co to za produkt?

Tradycyjne masło orzechowe to, najprościej mówiąc, pasta z prażonych orzechów. Pasta, która zawiera wiele cennych składników, ale też i sporo tłuszczu. Czym jest masło orzechowe w proszku? To alternatywa dla tradycyjnego produktu, która ma aż do 90% mniej tłuszczu. Produkt taki powstaje podczas powolnego tłoczenia orzechów. Pozbawiając miazgę orzechową większości tłuszczu zmienia się formę z tłustej pasty na sypki proszek. Dobrej jakości odtłuszczony proszek smakuje w zasadzie tak jak tradycyjne masło orzechowe. Takie masło orzechowe w proszku można znaleźć w ofercie Nustino. Obok tradycyjnych smaków, producent oferuje też wersję z dodatkami owoców liofilizowanych, czekolady itd.

Jak spożywać masło orzechowe w proszku?

Masło orzechowe w proszku można spożywać na dwa sposoby. Orzechowy proszek można wymieszać w proporcji 1:1 z ulubionym płynem np. wodą, mlekiem czy napojem roślinnym. W ten sposób uzyskamy pyszny krem, którym możemy tak jak w przypadku tradycyjnego masła, smarować chleb, placuszki czy naleśniki. Orzechowy proszek można też używać bez rozrabiania w płynie. Wystarczy dodać porcję proszku np. do kremu, deserów, ciast, ciasteczek czy koktajli. Masło orzechowe w proszku sprawdza się też świetnie do obtaczania kuleczek mocy czy pralinek. Tu ogranicza nas jedynie kulinarna wyobraźnia. Ten wszechstronny produkt można wykorzystać na wiele sposobów. Latem warto zrobić orzechowe lody.

Dla kogo masło orzechowe w proszku?

Kto powinien sięgać po masło orzechowe w proszku? Tak naprawdę jest to produkt dla każdego. Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu i dużej zawartości białek i błonnika chętnie sięgają po niego osoby będące na diecie lub aktywne fizycznie. Masło orzechowe w proszku to też produkt idealny dla każdego miłośnika orzechowych wypieków i innych słodkości. Produkt można używać na dwa sposoby. Na sucho lub wymieszany z dowolnym płynem. Dzięki temu istnieje wiele możliwości jego kulinarnego wykorzystania.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz