W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o glutenie, a także o potrzebie wyłączenia go z codziennej diety. Szczególnie osoby, które zainteresowane są „naturalnym” stylem odżywiania się wskazują na szkodliwość tej grupy białek. Dlaczego więc powinniśmy unikać glutenu i czym on właściwie jest?
Czym jest gluten?
Gluten to nic innego jak grupa białek, która jest podstawowym składnikiem wielu produktów spożywczych. Warto w tym momencie podkreślić, że gluten wpływa na samą konsystencję ciasta i chroni go przed nadmiernym wysychaniem. Sprawia on, że ciasto staje się elastyczne i lepkie. Gluten możemy znaleźć w wielu produktach zbożowych jak np. mąka czy też otręby. Gluten znajduje się także w wielu, gotowych wyrobach, gdyż pozwala na zachowanie ich odpowiedniego aromatu przez znacznie dłuższy czas.
Jak działa gluten na ludzki organizm?
Zgodnie z tym, co zostało już wspomniane, wiele osób postuluje konieczność ograniczenia glutenu w diecie lub zaleca nawet jego całkowite wyłączenie. Wskazuje się bowiem na to, że zbyt duże ilości tej grupy białek mogą niekorzystnie wpływać na procesy trawienia i nieść za sobą inne konsekwencje zdrowotne. W rzeczywistości jednak spożywanie glutenu jest szkodliwe jedynie w określonych przypadkach. Z diety powinny wyłączyć go osoby, które:
- chorują na celiakię;
- wykazujące się reakcją alergiczną na gluten;
- wykazujące się nadwrażliwością na gluten – bez alergii pokarmowej.
W pierwszym przypadku, celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która uszkadza kosmyki jelitowe. W efekcie organizm może mieć problem z trawieniem oraz przyswajaniem składników odżywczych. Z kolei w przypadku alergii pokarmowej czy nadwrażliwości na gluten kwestia wyłączenia go z diety jest oczywista. W wyniku nieodpowiedniej reakcji organizmu, spożywanie glutenu może przyczynić się do wystąpienia niepożądanych objawów jak np. wysypka, świąd czy pieczenie skóry. W pozostałych przypadkach spożywanie glutenu nie niesie za sobą poważnych konsekwencji. Jednocześnie wiele osób uważa, że wyłączenie z diety tej grupy białek może nieść za sobą wiele, korzyści zdrowotnych. Głównie wskazuje się na poprawę samopoczucia oraz lepszą pracę przewodu pokarmowego. Wyłączenie glutenu z diety – jeśli nie borykamy się z wyżej wymienionymi schorzeniami – jest więc całkowicie dobrowolne.
Jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu?
Chcąc wyłączyć gluten z codziennej diety, zachodzi konieczność doboru odpowiednich produktów spożywczych. Niestety, gluten w większości obecny jest w wyrobach zbożowych – w całkiem pokaźnych ilościach. Niemniej jednak można np. zdecydować się na mąki ekologiczne ze strony sklep.biobabalscy.pl – bezglutenowe, maniok, tapiokę czy nawet i ryż. Mąki ekologiczne mogą stanowić podstawę przygotowywania ciast i deserów, które będą całkowicie pozbawione glutenu. Do innych produktów spożywczych, w których nie znajdziemy glutenu, można zaliczyć także:
- orzechy;
- oleje;
- jajka oraz mleko;
- niektóre kasze i soję.
Oczywiście glutenu pozbawione są także warzywa oraz owoce, a także drobiowe i wołowe mięso. Należy jednak zauważyć, że jeśli produkty nie są naturalnie bezglutenowe, wówczas poddawane są one obróbce, która ma na celu usunięcie białek. Nie oznacza to jednak, że nie będą one zawierać śladowych ilości glutenu.
*artykuł sponsorowany