Czekoladowy mus na kawowych biszkoptach – najłatwiejszy przepis
Dziś mam przepis dla wielbicieli czekoladowych słodkości. Pyszny czekoladowy mus podany na kawowych biszkoptach. Jak spróbujecie, to na jednej łyżeczce się nie skończy 😉 Czasem naprawdę nie trzeba wiele, by przygotować coś pysznego.
Jak czekoladowy deser, to oczywiście w towarzystwie pysznej aromatycznej włoskiej kawy. Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić dobrą włoską kawę i inne włoskie produkty, to zajrzycie do sklepu on-line Wino Toskanii
Bogaty wybór i ten wyjątkowy włoski smak 🙂
Jak zrobić najłatwiejszy mus czekoladowy?
Składniki:
- 200 ml zimnej śmietanki 30%
- 4 łyżki naturalnego kakao
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 espresso – przygotowałam na bazie włoskiej kawy
- długie włoskie włoskie biszkopty
- czekoladowa posypka lub kropelki czekolady
Przygotowanie:
Przygotowujemy espresso. Biszkopty łamiemy i maczamy w espresso. Układamy na dno pucharków.
Do wysokiego naczynia wlewamy zimną śmietankę. Dodajemy przesiane kakao i cukier puder.
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
Krem nakładamy na biszkopty (można to też zrobić za pomocą rękawa cukierniczego).
Wierzch posypujemy czekoladową posypką i dekorujemy listkami mięty.
Deser można podawać lub przechowywać w lodówce.
Smacznego
/Wpis we współpracy/