Święta Wielkanocne. To dla mnie wspaniały, wyjątkowy czas spędzony w gronie najbliższych. Przygotowania jak zawsze zaczynam dużo wcześniej. Tradycyjne dania, ozdoby świąteczne i oczywiście wypieki. Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć przede wszystkim sernika i mazurka. Co roku staram się zaskoczyć rodzinę nową, pyszną wersją sernika. W tym roku postawiłam na czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu). Abyście i Wy mogli przygotować go dla najbliższych już dziś dzielę się z Wami tym pysznym i naprawdę prostym przepisem. Czekolada i wanilia, to dla mnie połączenie doskonałe. Polecam. Na moim stole nie zabraknie też mazurka. To tradycyjne kruche ciasto ze słodkim nadzieniem i pysznymi zdobieniami jest nie tylko pysznym świątecznym akcentem, ale też wspaniałą ozdobą stołu. Bo któż może się mu oprzeć 😉 W tym roku na naszym stole zagości pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu mazurek orzechowy. Wystarczy kilka składników, dobrze dobrane przyprawy i już możemy się cieszyć prawdziwym mazurkiem. Podobnie jak do mazurka, tak też do mojego czekoladowo waniliowego sernika wykorzystałam wyjątkowy cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem od Kamis. Polecam Wam produkty Kamis na święta. Niech i na Waszym stole nie zabraknie smaku i aromatów.
Czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu)
Polecam produkty Kamis na święta
Składniki: (na tortownicę 26 cm)
- 1 kg sera z wiaderka (nie wodnisty)
- 150 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Kamis
- 5 jajek
- odrobina różowej soli himalajskiej Kami
- 80 g mlecznej czekolady do wypieków
- 2 łyżki mleka
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
Dodatkowo:
- czekoladowa polewa i kilka małych czekoladowych jajeczek
Przygotowanie:
Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Żółtka miksujemy z masłem, cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem. Następnie dodajemy partiami ser, miksując do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy na bok.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem mleka (miseczkę z połamaną czekoladą i mlekiem umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, pamiętając aby dno miseczki nie dotykało tafli wody, całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień). Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia
Następnie naszą czekoladę miksujemy z połową masy serowej i dwoma czubatymi łyżeczkami ciemnego kakao.
Ubijamy białka z niewielką ilością soli. Połowę piany z białek dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie łączymy łyżką (mieszamy, nie za mocno). Drugą połowę piany z białek dodajemy do masy waniliowej i tak jak w przypadku wersji czekoladowej łączymy ją delikatnie z masą.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy porcjami ciasto – raz łyżkę wersji czekoladowej, a raz waniliowej aż do skończenia składników.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Pieczemy około 45-50 minut (ciasto należy obserwować, czas pieczenia może różny w zależności od piekarnika). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na około 15 minut. Wyciągamy, studzimy ciasto. Gdy ciasto przestygnie wkładamy je do lodówki, najlepiej na noc.
Po wyjęciu z formy ciasto zdobimy czekoladową polewą i połówkami czekoladowych jajeczek.
Smacznego
Pyszne ciacho 🙂
Dziękuję 🙂
Cudowny serniczek kochana 🙂
Dziękuję 😀
Zrobiłam tylko nie miałam czasu żeby tyle stał w lodówce ale i tak jest pyszny nie za słodki faajny
Cieszę się, że sernik z mojego przepisu Pani smakował 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz
Smakowity ten sernik 🙂 Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta – Wielkanoc 2018 🙂
😀
Sernik bardzo pyszny. Polecam bo rozpływa się w ustach.
Cieszę się, że sernik z mojego przepisu smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Również pozdrawiam ❤