Dziś zapraszam Was na czekoladowo-jabłkowe ciasto 3 minutowe. Takie mini ciasto sprawdzi się doskonale w chwilach, gdy nie ma się czasu na tradycyjne wypieki. Ciasto można dodatkowo przełożyć ulubioną konfiturą. Prosty i smaczny sposób na coś słodkiego 🙂 Spróbujcie.
Polecam Wam przyprawy Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowania). Używam ich już bardzo długo i zdecydowanie Wam je polecam ?
Składniki:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżki kakao – ciemnego do wypieków lub naturalnego kakao
- 1/2 soczystego jabłka
- 1 jajko M
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
- cukier puder do oprószenia
- kandyzowane wiśnie Skworcu (idealna ozdoba do każdego ciasta)
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy wszystko łyżką. Następnie dodajemy olej i wbijamy całe jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec ścieramy jabłko na dużych oczkach (obrana połówka jabłka), mieszamy.
Ciasto przekładamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty (u mnie 3 minuty, moc 800W), nie dłużej aby nie przesuszyć ciasta.
Podajemy oprószone cukrem pudrem z połówkami kandyzowanych wiśni. Ciasto można dodatkowo przełożyć ulubioną konfiturą (dziś pominęłam).
Smacznego
Bardzo fajne ciacho, już mi smakuje 🙂
😀
Idealne na jedno rodzinne posiedzenie 🙂
Oj tak 😉
Na kawałek tego ciasta bardzo chętnie bym się skusiła 🙂 Pysznie wygląda 🙂
Zapraszam 🙂 Wykonanie jest tak szybkie, że chętnie znów je zrobię 😉