Uwielbiam małe słodkości, takie na jeden kęs. Dziś polecam Wam przepis na czekoladowe trufle w orzechowym krokancie. Trufelki są naprawdę proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako słodkość do ulubionej książki, a nawet na przyjęciu. Spróbujcie.
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Przepis na moje czekoladowe trufle w orzechowym krokancie dodaję do zabawy „Szybkie piątki” na Facebook.
Składniki:
- 100 g masła / margaryny
- 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków
- 4 krople aromatu pomarańczowego
- 120 g herbatników (u mnie Cukry Nyskie z mieszanki PIK)
- 1 szklanka cukru (można dać mniej)
- orzechowy krokant (u mnie z Cukieteria.pl)
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy w misie blendera z nożami.
W rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło (lub margarynę) z kakao i cukrem (na małym ogniu). Na koniec do masy dodajemy aromat pomarańczowy, mieszamy. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.
Do lekko przestudzonej masy dodajemy rozdrobnione w blenderze herbatniki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiam do lodówki, aby masa zgęstniała.
Z masy w rękach tworzymy trufle wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Trufle obtaczamy w orzechowym krokancie wysypanym np. do głębokiego talerza.
Gotowe trufle wkładamy do lodówki, aby masa dobrze „zgęstniała”. Po wyciągnięciu z lodówki od razu podajemy.
Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie
Smacznego
Przepis dodaję do akcji:
Zjadłabym wszystkie;)
😀 Zapraszam. Zrobiłam drugą porcję 🙂
Pięknie to wygląda 🙂
Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/
Dziękuję 🙂
Wspaniałe kochana, porywam kilka 🙂
Zapraszam na degustacje 🙂
trufle wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję 😀
Małe pyszności – idealne do kawki 🙂
😀
Niesamowicie apetyczne i rzeczywiście proste w przygotowaniu 😉
Dziękuję 🙂
przepyszne małe cudeńka! 🙂
Dziękuję 🙂