Czekoladowe kakao z cynamonem i mleczną pianką

Czekoladowe kakao z cynamonem i mleczną piankąIdealne na chłodne wieczory lub poranki, moje ulubione czekoladowe kakao z cynamonem i mleczną pianką. Proste w przygotowaniu, idealne na jesienne lub zimowe wieczory. Do tego tylko dobra książka lub ulubiony film… i można się relaksować popijając pyszne czekoladowe kakao. Kto się skusi? A może macie swoje ulubione dodatki i sposoby przygotowywania kakao?

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 1 pena łyżka ciemnego kakao*
  • 3-4 czubate łyżeczki czekoladowych groszków
  • duża szczypta cynamonu + do posypania*
  • około 1/3 szklanki ziemnego mleka na piankę
  • opcjonalnie miód do smaku*

*do nabyć w e-Słoneczko

Przygotowanie:

W garnuszku z grubszym dnem gotujemy 200 ml mleka z ciemnym kakao, czekoladowymi groszkami i dużą szczyptą cynamonu. Gorące kakao przelewamy do kubeczka / pucharka i dosładzamy miodem (wg gustu, dodatek miodu można też pominąć), mieszamy.

W szklance spieniamy zimne mleko, nakładamy łyżeczką na gorące kakao. Wierzch posypujemy cynamonem. Podajemy od razu. Spienione mleko można w trakcie picia dokładać 😉

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi