Czekoladowe ciasto na mascarpone
Dziś mam dla Was prosty i szybki przepis na czekoladowe ciasto na mascarpone. W tym przepisie serek mascarpone jest jednym z głównych składników ciasta, dzięki któremu wypiek dłużej zachowuje swoją świeżość i jest bardziej wilgotny. To pyszne serowe ciasto jest naprawdę łatwe do przygotowania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i już można piec. Po upieczeniu czekoladowe ciasto z mascarpone może dowolnie udekorować. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem.
Jak zrobić pyszne ciasto z serem mascarpone?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 4 jajka M
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 170 g miękkiego masła lub margaryny
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Do miski przekładamy miękkie masło i chwile je miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy. Teraz dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Następnie dodajemy oba rodzaje cukru, wciąż miksując.
Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy składniki tylko do połączenia.
Gęste ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (u mnie z kominkiem, ale może też być tortownica 24 cm lub keksówka).
Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasto należy obserwować i sprawdzać stan upieczenia patyczkiem.
Po przestudzeniu ciasto dowolnie dekorujemy. Dobrze przechowywane długo zachowa świeżość.
Smacznego
Ciasto dobre, ale następnym razem dałabym mniej masła. Po wyjęciu z pieca ociekało tłuszczem.
Pyszne ciasto , mocno czekoladowe i wilgotne. Pycha
Cieszę się, że smakuje 🙂