Czekoladowe ciasto na mascarpone

Czekoladowe ciasto na mascarpone

Dziś mam dla Was prosty i szybki przepis na czekoladowe ciasto na mascarpone. W tym przepisie serek mascarpone jest jednym z głównych składników ciasta, dzięki któremu wypiek dłużej zachowuje swoją świeżość i jest bardziej wilgotny. To pyszne serowe ciasto jest naprawdę łatwe do przygotowania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i już można piec. Po upieczeniu czekoladowe ciasto z mascarpone może dowolnie udekorować. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem.

Jak zrobić pyszne ciasto z serem mascarpone?

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Do miski przekładamy miękkie masło i chwile je miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy. Teraz dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Następnie dodajemy oba rodzaje cukru, wciąż miksując.

Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy składniki tylko do połączenia.

Gęste ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (u mnie z kominkiem, ale może też być tortownica 24 cm lub keksówka).

Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasto należy obserwować i sprawdzać stan upieczenia patyczkiem.

Po przestudzeniu ciasto dowolnie dekorujemy. Dobrze przechowywane długo zachowa świeżość.

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz