Czekoladowe ciasto aromatyzowane syropem o smaku wanilii meksykańskiej

czekoladowe-ciasto-aromatyzowane-syropem-o-smaku-wanilii-meksykanskiejDziś zapraszam Was na czekoladowe ciasto aromatyzowane syropem o smaku wanilii meksykańskiej. Przygotowałam je specjalnie na moją 5 rocznicę ślubu. Oboje z mężem lubimy tego typu ciasta. Ale tym razem (z racji okazji) musiało mieć w sobie coś wyjątkowego. Postanowiłam dodać do ciasta (i polewy jednocześnie) syrop barmański deserowy o smaku wanilii meksykańskiej. Był to przysłowiowy strzał w 10 🙂 Ciasto jest przepyszne. Idealne na słodkie chwile w towarzystwie ukochanej osoby 🙂 Polecam Wam ten przepis.

ciasto-czekoladowe-aromatyzowane-syropem-o-smaku-wanilii-meksykanskiej

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 2 1/2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków)
  • 5 łyżek wody
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • około 42 g gorzkiej czekolady (u mnie z kandyzowaną skórką pomarańczową)
  • 2 łyżki syropu barmańskiego deserowego o smaku wanilii meksykańskiej Victoria Cymes
  • 3 jajka M
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • mała szczypta soli
  • do posypania po wierzchu – orzechowy krokant

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę, cukier, dodajemy 5 łyżek wody, ciemne kakao i połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladą. Całość wstawiamy na mały gaz, co jakiś czas mieszamy aż do rozpuszczenia i całkowitego połączenia składników. Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy 2 łyżki syropu o smaku wanilii meksykańskiej, dokładnie mieszamy. Odlewamy 3/4 szklanki na polewę, resztę studzimy.

Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Do żółtego dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy przestudzoną masę czekoladową. Całość miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy nasze ubite białka. Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki (u mnie kopertówka). Następnie wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut.

Przestudzone ciasto wyciągamy z formy i polewamy odstawianą (3/4 szklanki) masą czekoladową. Po wierzchu możemy ciasto posypać orzechowym krokantem.

czekoladowe-ciasto-aromatyzowane-syropem-o-smaku-wanilii-meksykanskiej-2

czekoladowe-ciasto-aromatyzowane-syropem-o-smaku-wanilii-meksykanskiej-4

Smacznego

Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Ciasto na niedzielę”. Wraz ze mną różne słodkości piekły: Marzenka, Danuta, Bożena, Angelika, Edyta

Print Friendly, PDF & Email

21 comments

Skomentuj EsmeraldaZeSmakiem Anuluj pisanie odpowiedzi