Czekoladowe babeczki z papają (na oleju kokosowym). Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. W sam raz, gdy mają przyjść niespodziewani goście. Pyszne od tak i dobre na każdą okazję. Mowa oczywiście o małych babeczkach. Dziś w wersji czekoladowej nadziane papają. Spróbujcie 😉
Czekoladowe babeczki z papają (na oleju kokosowym)
Składniki: (na około 10 sztuk, w zależności od wielkości papilotek)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej – u mnie od Swoja Mąka (polecam! i pamiętajcie o rabacie*)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 opakowania suszonej papai Japar
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam! Woj-len)
- 1 jajko M
- około 2 łyżeczek cynamonowego cukru do oprószenia babeczek
Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy w szklance.
W jednej misce mieszamy łyżką cukier, mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i ciemne kakao. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej i wbijamy całe jajko, mieszamy łyżką lub kuchenną rózgą. Do mokrych składników wsypujemy suche. Całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników, na koniec wsypujemy pół opakowania suszonej papai, krótko mieszamy.
Masę przekładamy do papilotek, nie więcej niż do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku o tzw. suchego patyczka, około 25 minut (czas różny w zależności od piekarnika).
Po przestudzeniu oprószamy cynamonowym cukrem.
Smacznego
świetne 🙂
😀