Dziś zapraszam Was na odrobinę czekoladowej rozkoszy 😉 Czekoladowe babeczki z nutellą przygotujecie dosłownie w kilka chwil, a ich smak osłodzi Was na dłużej. Idealne na poprawę humoru, wywołanie uśmiechu, do kawy, a nawet na Święta. Ja swoje przygotowałam w foremkach „Muffiny tulipan Wesołych Świąt” od PapilArt. Świetnie sprawdzają się do pieczenia słodkich wypieków i stanowią piękną ozdobę. Spróbujecie.
Składniki: (na 7-8 większych babeczek)
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko M
- około 7-8 łyżeczek nutelli (w zależności od ilości babeczek)
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Całość mieszamy. Do drugiej mokre: jajko, olej, mleko, dokładnie mieszamy. Łączymy obie iski mieszając tylko do połączenia składników.
Masę przekładamy do papilotek (3/4 wysokości). Na górę każdej babeczki nakładamy 1 łyżeczkę nutelli.
Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 20 minut (do tzw. „suchego patyczka” – wbitego w ciasto).
Babeczki można dowolnie ozdobić.
Smacznego
Cudowne 🙂
Dziękuję 🙂 Były przepyszne, tak bardzo, że bardzo szybko znikły 😉