Czekoladowe babeczki z dodatkiem śliwki w czekoladzie

Czekoladowe babeczki z dodatkiem śliwki w czekoladzie

Jak sobie umilić dzień i przywitać gości? Tu odpowiedzią może być… CZEKOLADA – ona jest dobra na wszystko. Zgodzicie się? 

Ostatnio na moim stole królowały czekoladowe słodkości. Przygotowałam pyszne domowe czekoladowe babeczki z dodatkiem śliwki w czekoladzie. Do tego inne czekoladowe smakołyki, których nie brakuje w ofercie CzarCzekolady.pl  Znajdzie tam np. pyszne pralinki, owoce i bakalie w czekoladzie, Rarytasy Galicyjskie i wiele więcej. Warto tam zajrzeć i rozsmakować się w tej czekoladowej słodyczy 😉

Jak przygotować czekoladowe babeczki ze śliwką w czekoladzie?



Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 4 śliwki w czekoladzie deserowej*
  • biała czekolada – u mnie około 1/3 opakowania białej czekolady pitnej Mystic Chocolate*

*do nabycia w sklepie czarczekolady.pl

Uwaga: Składniki powinny być w temp pokojowej

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao.

Następnie dodajemy jogurt, jajka i olej. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodając posiekane śliwki w czekoladzie i pastylki białej czekolady. Krótko mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie około 12-14 babeczek.

Do każdej papilotki nakładamy masę (do 3/4 wysokości).

Babeczki pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.

Smacznego


Wpis we współpracy z CzarCzekolady.pl

 

2 comments

Dodaj komentarz