Czekoladowe babeczki z dodatkiem śliwki w czekoladzie
Jak sobie umilić dzień i przywitać gości? Tu odpowiedzią może być… CZEKOLADA – ona jest dobra na wszystko. Zgodzicie się?
Ostatnio na moim stole królowały czekoladowe słodkości. Przygotowałam pyszne domowe czekoladowe babeczki z dodatkiem śliwki w czekoladzie. Do tego inne czekoladowe smakołyki, których nie brakuje w ofercie CzarCzekolady.pl Znajdzie tam np. pyszne pralinki, owoce i bakalie w czekoladzie, Rarytasy Galicyjskie i wiele więcej. Warto tam zajrzeć i rozsmakować się w tej czekoladowej słodyczy 😉
Jak przygotować czekoladowe babeczki ze śliwką w czekoladzie?
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 4 śliwki w czekoladzie deserowej*
- biała czekolada – u mnie około 1/3 opakowania białej czekolady pitnej Mystic Chocolate*
*do nabycia w sklepie czarczekolady.pl
Uwaga: Składniki powinny być w temp pokojowej
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
Następnie dodajemy jogurt, jajka i olej. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodając posiekane śliwki w czekoladzie i pastylki białej czekolady. Krótko mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie około 12-14 babeczek.
Do każdej papilotki nakładamy masę (do 3/4 wysokości).
Babeczki pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.
Smacznego
Wpis we współpracy z CzarCzekolady.pl
Sliwki w czekoladzie To musi być pyszne
Ale bym zjadła 🙂