Czekoladowe babeczki potworki

Czekoladowe babeczki potworki – babeczki na Halloween

Dziś mam dla Was przepis na potwornie pyszne babeczki 😉 Idealne na Halloween, ale nie tylko. Takie czekoladowe babeczki potworki możecie przygotować na różne przyjęcia. Dzieci na pewno chętnie pomogą w ich tworzeniu. Oczywiście o ile lubicie wasze wersje potworków mogą być straszniejsze. Moje maluchy wolały takie. My nie przepadamy za tym by po naszych słodkościach pełzły halloweenowe pajączki 😉

To kto się skusi na takiego słodkiego babeczkowego potworka? 😉

Jak zrobić czekoladowe babeczki potworki?

Przygotowanie takich czekoladowych babeczek jest naprawdę proste. Mi jak zawsze pomagały maluszki. Mieszanie masy, wyciskanie kremu. Wciskanie ozdóbek. Dzieci to uwielbiają.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 jajka M
  • pół szklanki oleju
  • 2 lekko czubate łyżki czekoladowych groszków lub posiekana czekolada
  • gęsty krem lub nadzienie – u nas nadzienie o smaku wiśniowym i nadzienie cytrynowe lemon twist Lauretta

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka ma poj. 250 ml

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, cukier i maślankę. Mieszamy wszystko do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko mieszamy tylko do połączenia (nie za długo). Na koniec dodajemy czekoladę, krótko mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie około 12-14 babeczek.

Do każdej papilotki nakładamy masę (do 3/4 wysokości).

Babeczki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.

Babeczki wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia.

Odcinamy góry, przekładamy je do miski i rozdrabniamy.

Na każdą babeczkę wyciskamy krem/nadzienie (u mnie robiły to dzieci, tu nie trzeba robić tego idealnie). U nas część babeczek jest z nadzieniem o smaku wiśniowym. Radośniejsze potworki mają nadzienie cytrynowe.

W nadzienie wciskamy jadalne oczka. Wierzch dekorujemy rozdrobnionym ciastem.

Rada: Jeśli chcecie możecie dodać jakieś inne ozdoby np. małe pajączki, straszne minki itd. Moje dzieci chciały takie mniej straszne babeczkowe potworki 😉

Smacznego

Wpis ze współpracy w firmą Kandy, która jest producentem nadzień Lauretta

6 comments

Dodaj komentarz