Czekoladowe babeczki kefirowe

Czekoladowe babeczki na kefirze

Czekoladowe babeczki kefirowe

Jak wywołać uśmiech na twarzy? Czasem nie trzeba zbyt wiele. Wystarczy upiec domowe czekoladowe babeczki, zaparzyć pyszną herbatę i po prostu cieszyć się chwilą ? Zgodzicie się?

Jeśli tak, to polecam Wam te małe czekoladowe babeczki kefirowe. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Spróbujcie.

Miłego dnia moi drodzy i dużo uśmiechu ?

Czekoladowe babeczki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka (250 ml) kefiru
  • 1 łyżeczka sody Skworcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120-130 g cukru
  • 2 jajka M
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki naturalnego kakao  Skworcu
  • mleczna czekolada w dropsach lub posiekana czekolada

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystko mieszamy.

Następnie wlewamy kefir, wbijamy jajka i dodajemy olej. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie około 12 babeczek.

Do każdej papilotki nakładamy masę (do 3/4 wysokości). Na wierzch wykładamy po kilka kilka dropsów czekoladowych lub posiekaną czekoladę.



Babeczki pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.

Babeczki wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia.

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz