Czekoladowe babeczki kefirowe
Jak wywołać uśmiech na twarzy? Czasem nie trzeba zbyt wiele. Wystarczy upiec domowe czekoladowe babeczki, zaparzyć pyszną herbatę i po prostu cieszyć się chwilą ? Zgodzicie się?
Jeśli tak, to polecam Wam te małe czekoladowe babeczki kefirowe. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Spróbujcie.
Miłego dnia moi drodzy i dużo uśmiechu ?
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka (250 ml) kefiru
- 1 łyżeczka sody Skworcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120-130 g cukru
- 2 jajka M
- pół szklanki oleju
- 3 łyżki naturalnego kakao Skworcu
- mleczna czekolada w dropsach lub posiekana czekolada
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystko mieszamy.
Następnie wlewamy kefir, wbijamy jajka i dodajemy olej. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie około 12 babeczek.
Do każdej papilotki nakładamy masę (do 3/4 wysokości). Na wierzch wykładamy po kilka kilka dropsów czekoladowych lub posiekaną czekoladę.
Babeczki pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.
Babeczki wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia.
Smacznego
*wpis we współpracy
Wyglądają pysznie!
Dziękuję i polecam 🙂