Czekoladowa rolada z kremem i galaretką

Czekoladowa rolada z kremem i galaretką Szukacie przepisu na pyszne ciasto do weekendowej kawy? Ja polecam Wam dziś czekoladową roladę z kremem i galaretką. Rolada jest naprawdę prosta w przygotowaniu i co najważniejsze wyjątkowo pyszna. Krem do rolady przygotowałam na bazie sera mascarpone i śmietany. Możecie też przygotować roladę np. z nadzieniem malinowym – sprawdźcie tutaj (klik) I ta i ta wersja jest równie pyszna i prosta w przygotowaniu. Zamiast galaretki możecie dodać np. borówki lub inne małe owoce. I do tego obowiązkowo filiżanka dobrej kawy 😉 Bo jak weekend, to kawa i słodkości wskazane 😉

Ja dziś polecam Wam kawę z krakowskiego sklepu Decofire.pl To sklep internetowy oraz największy sklep stacjonarny z dziesięcioletnią tradycją, oferujący produkty do wyposażenie Domu i Ogrodu. Ja trafiłam tam poszukując prezentu na ślub znajomych – marzy im się ekspres do kawy. Na stronie znaleźliśmy nie jeden. Teraz tylko trzeba zdecydować który 😉 A póki co… nabyłam pyszną kawę dla nas <3 <3 Tym razem wybrałam kawę ziarnistą Jura Cafe Crema Blend. Lekka, przyjemna i delikatna w smaku kawa. Idealna do podania bez dodatków, jak i z odrobiną mleka. Idealna do słodkiego wypieku. Polecam! Zostawiam Wam adres do sklepu. Może i Wy wypatrzycie coś ciekawego 😉

A wracając do czekoladowej rolady z krem i galaretką… Kto ją upiecze na weekend? 🙂

Składniki:

Na czekoladową roladę:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem do rolady:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
  • 1 szklanka wody
  • cukier puder do oprószenia rolady

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Wylewamy ją na płaskie naczynie. Pamiętając, że będziemy potrzebować pokroić stężałą galaretkę w grube paski. Galaretkę odstawiamy do stężenia. Później tniemy ją na długie paski lub kwadraty, które ułożymy jeden za drugim. Uwaga: Galaretkę należy przygotować odpowiednio wcześniej. Gdy zaczniemy robić roladę musi być już gotowa.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika (tą największą, która jest na wyposażeniu piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (około 8-10 minut na wysokich obrotach). Zmniejszamy obroty miksera i powoli, stopniowo wsypujemy suche składniki. Miksujemy do połączenia.

Gotowe ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 12 minut. Uwaga! Nie pieczemy zbyt długo, by nasze ciasto nie pękało podczas zawijania.

Przygotowujemy dużą bawełnianą ściereczkę. Rozkładamy ją i oprószamy cukrem pudrem.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i kładziemy wierzchem do dołu na naszej ściereczce. Ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zawijamy ciasto w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Pozostawiamy je tak do czasu aż ostygnie.

Przygotowujemy krem do rolady. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując na mniejszych obrotach dodajemy stopniowo serek mascarpone.

Delikatnie odwijamy roladę ze ścierki. Smarujemy ją naszym kremem, zostawiając około 2cm wolnego od brzegu, który będzie zawijany do spodu – krem wtedy nie ucieknie nam pod ciasto. Na wierzch kremu układamy paski/kawałki galaretki wzdłuż brzegu, od którego zaczniemy zawijać ciasto. Teraz ostrożnie zawijamy naszą roladę i wkładamy ją do lodówki na minimum 4 godziny. Rada: Gotową roladę możemy dodatkowo owinąć folią spożywczą, aby dobrze się trzymała. 

Po tym czasie ciasto można wyjąć z lodówki. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi