Czekoladowa babeczka z wiśniami – babeczka z kubeczka
Są czasem takie dni, gdy mam ogromną ochotę na ciasto, ale nie mam czasu (lub ochoty) na pieczenie. Też tak macie? Wówczas robię szybkie babeczki z kubeczka. To małe ciasto, które zrobicie w 5 minut. Prosto, szybko i pysznie. Ostatnio na deser miałam pyszną czekoladową babeczkę z wiśniami ? Znikła równie szybko jak się pojawiła ? Zawsze powtarzam, że w prostocie siła ? Zgodzicie się? Lubicie takie proste, szybkie desery?
Czekoladowa babeczka z kubeczka – jak zrobić?
Składniki:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki płynnego pasteryzowanego białka lub 1 białko jaj klasy M
- 2 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżka konfitury truskawkowej lub innej ulubionej
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
- około 10 wiśni ze słoika
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy białko, konfiturę, olej i mleko. Mieszamy całość do połączenia.
Masę przekładamy do dużego kubka. Na wierzch układamy wiśnie ze słoika.
Kubeczek wkładamy do mikrofali na 2,5 – 3 minuty (w mojej kuchence mikrofalowej jest gotowe po 2,5 min, robiłam je też w innych i nigdy nie trzymałam dłużej niż 3 min). Ciasto powinno ładnie urosnąć. Uwaga: Jeśli będziemy je trzymać za długo zrobi się za suche.
Smacznego