Czekoladowa babeczka z wiśniami – babeczka z kubeczka

Czekoladowa babeczka z wiśniami – babeczka z kubeczka

Są czasem takie dni, gdy mam ogromną ochotę na ciasto, ale nie mam czasu (lub ochoty) na pieczenie. Też tak macie? Wówczas robię szybkie babeczki z kubeczka. To małe ciasto, które zrobicie w 5 minut. Prosto, szybko i pysznie. Ostatnio na deser miałam pyszną czekoladową babeczkę z wiśniami ? Znikła równie szybko jak się pojawiła ? Zawsze powtarzam, że w prostocie siła ? Zgodzicie się? Lubicie takie proste, szybkie desery?

Czekoladowa babeczka z kubeczka – jak zrobić?

Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płynnego pasteryzowanego białka lub 1 białko jaj klasy M
  • 2 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżka konfitury truskawkowej lub innej ulubionej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • około 10 wiśni ze słoika

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy białko, konfiturę, olej i mleko. Mieszamy całość do połączenia.

Masę przekładamy do dużego kubka. Na wierzch układamy wiśnie ze słoika.

Kubeczek wkładamy do mikrofali na 2,5 – 3 minuty (w mojej kuchence mikrofalowej jest gotowe po 2,5 min, robiłam je też w innych i nigdy nie trzymałam dłużej niż 3 min). Ciasto powinno ładnie urosnąć. Uwaga: Jeśli będziemy je trzymać za długo zrobi się za suche.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz