Czekoladki z orzeszkami i solą morską

Czekoladki z orzechami ziemnymi i solą morską

Dziś mam dla Was przepis na ekspresowy deser. Pyszne czekoladki z orzechami ziemnymi i solą morską. Mój mąż mówi, że to „orzechowa rozpusta” ? Nic tylko robić i jeść ze smakiem ? Polecam i Wam. To kolejny deser, który potwierdza, to co zawsze powtarzam „w prostocie siła” ?



Składniki:

  • 150 g czekolady (u mnie mleczna, ale może być np. pół na pół z gorzką)
  • 150 g orzechów ziemnych solonych Jawo
  • szczypta gruboziarnistej soli morskiej

*Przypominam, że wciąż działa mój kod rabatowy na zakupy w Jawo 10%  rabatu na hasło SLODKIE10 wpisane w koszyku

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki (jeśli macie groszki czekoladowe nie trzeba nic robić) i wrzucamy do miseczki.

Rozpuszczamy naszą czekoladę w tzw. kąpieli wodnej. Wystarczy czekoladę umieścić w miseczce (szklana lub metalowa) nad wrzącą wodą (miseczka nie może dotykać tafli wody) i czekać, aż czekoladę roztopi ciepło pary wodnej. Ja umieszczam miseczkę na małym rondelku.

Gdy czekolada się rozpuści ściągamy całość z palnika. Do czekolady wsypujemy nasze orzechy i wszystko dokładnie mieszamy, tak by każdy orzech był pokryty czekoladą.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki nakładamy porcje masy na papier tworząc nasze czekoladki.

Nasze czekoladki z orzeszkami posypujemy delikatnie solą morską.

Czekoladki pozostawiamy do zastygnięcia. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces można całą blaszkę z czekoladkami włożyć do lodówki.

Smacznego

*wpis we współpracy

Dodaj komentarz