Cytryny z imbirem w syropie – prosty przepis

Cytryny z imbirem w syropie – prosty przepis

Dziś mam dla Was przepis na cytryny z imbirem w syropie. To idealny rozgrzewający dodatek do zimowej herbaty i innych napojów. Dlatego warto od czasu do czasu przygotować sobie takie domowe cytryny w syropie. Plasterki cytryny z syropu można też dodawać do różnych deserów. Przygotowanie takich cytryn w syropie jest naprawdę proste. Ja dziś zrobiłam dwa nowe słoiczki. Polecam i Wam 🙂

Cytryny w syropie

Składniki:

  • 3 cytryny + 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 250 ml wody
  • 250 ml cukru
  • około 5 cm cienki kawałek imbiru*

*Uwaga! Przy tej ilości imbir jest mocno wyczuwalny, można dać mniej (mi zależało na mocnym imbirowym syropie)

Przygotowanie:

Cytryny sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Kroimy na plasterki.

Imbir obieramy i kroimy na plasterki.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, pokrojony imbir i sok z cytryny. Wszystko zagotowujemy.

Zmniejszamy ogień i dodajemy do naszego syropu plasterki cytryny. Gotujemy całość jeszcze około 20 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Uwaga! Na końcu przepisu znajdziecie inny sposób przygotowania (bez gotowania cytryn).

Plastry cytryn oraz kawałki imbiru z syropu przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Wszystko zalewamy syropem.

Słoiczki zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce. Słoiczki można też zawekować.

Rada: Jeśli chcemy by nasze cytrynki miały więcej właściwości zdrowotnych, to gotujemy syrop bez plasterków cytryn (lub dodajemy dla smaku tylko z 3-4 plasterki). Resztę pokrojonych plasterków przekładamy do słoiczków i zalewamy je przestudzonym syropem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi