Cytrynowa babka z pomarańczową skórką

Cytrynowa babka z pomarańczową skórką (1)Święta już tuż tuż… dlatego dziś dzielę się z Wami jeszcze jednym przepisem na słodki wypiek. Cytrynowa babka z pomarańczową skórką urzeka smakiem i prostotą wykonania. Z podanych składników przygotujecie jedną mniejszą babkę oraz 1 babeczkę, którą możecie włożyć do świątecznego koszyczka. Moją babeczkę od razu zjadły dzieci 😉 Babkę nadziałam moją ulubioną pomarańczową skórką, którą otrzymałam w paczce od firmy Helio. Dziękujemy Helio, że tak osłodziła nam Święta 🙂 A Was zapraszam na pyszną cytrynową babkę z pomarańczową skórką.

Cytrynowa babka z pomarańczową skórką (2)

Składniki: (na 1 małą papierową keksówkę + 1 babeczkę)

  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny + skórka starta z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej Helio
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (można dać troszku mniej)
  • cukier puder do oprószenia babki (u mnie trzcinowy)

Przygotowanie:

Margarynę lub masło rozpuszczamy w małym rondelku. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka miksujemy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i znów miksujemy.

Cytrynowa babka z pomarańczową skórką (4)

Kolejno powoli dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, miksując na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i krótko miksujemy całość. Można również po prostu wymieszać ciasto łyżką, wówczas kawałki skórki będą bardziej widoczne. Polecam jednak miksowanie 😉

Cytrynowa babka z pomarańczową skórką (3)

Masę przekładamy do małej papierowej keksówki i małej foremki na babeczki. Uwaga! Jeśli chcecie zrezygnować z małej babeczki, to warto wybrać ciut większą foremkę, bo ciasto bardzo rośnie w piekarniku.

Cytrynowa babka z pomarańczową skórką (5)

Babkę pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka (u mnie około 35 minut). Małą babeczkę najlepiej piec osobno, bo piecze się krócej około 20 minut.

Po wyjęciu i przestudzeniu babkę oprószamy cukrem pudrem. Moja do końca nie przestygła, dlatego ciut źle się kroiła (pośpiech piękności szkodzi 😉 ).

Cytrynowa babka z pomarańczową skórką (1)

W tym roku mój świąteczny stół będzie zdobił piękny bieżnik od tekstylialand.pl z oferty wielkanocnej.  Zachęcam i Was do odwiedzin TekstyliaLand – bogata oferta nie tylko na Święta. Ja już upatrzyłam sobie inny obrus na niedzielne obiady i… wspaniałe firanki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz