Gdy jesteśmy zabiegani, a jednak mamy ochotę na coś słodkiego… Cytrynowa babeczka w 2 i pół minuty jest wówczas idealnym rozwiązaniem. Wystarczy miseczka, łyżka, szybka ręka do mieszania 😉 i mikrofalówka. A po chwili możemy się cieszyć ekspresowym „wypiekiem”. Posypujemy cukrem pudrem, bierzemy łyżeczkę i… można jeść. Szybciej się chyba już nie da 😉
Składniki:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3 płaskie łyżki oleju
- 1 jajko M
- cukier puder do oprószenia i 1 liofilizowana malina
*składniki do przygotowania babeczki możecie znaleźć w sklepie eSłoneczko
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajko, dodajemy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i 3 płaskie łyżki oleju, szybko i dokładnie mieszamy. Przekładamy do filiżanki (ja miałam mniejszą to dałam o 1 łyżkę ciasta mniej, na większą dajemy całe ciasto). Wkładamy do mikrofalówki na 2,5 minuty 800W. Nie „pieczemy” za długo, bo babeczka, tak jak w piekarniku może się przypalić. W mojej mikrofali jest to dosłownie 2,5 minuty. Koleżanka mówiła, że ona zostawia kilka sekund dłużej. Babeczkę podajemy oprószoną cukrem pudrem i rozkruszoną w palcach jedną liofilizowaną maliną.
Smacznego
Bardzo fajny pomysł na ekspresowe babeczki. 🙂
Dziękuję 🙂
oooo a ja się wyzbyłam mikrofali:((( buuu:((
Muszę wypróbować 😉
Polecam 🙂 Prosto i smacznie 🙂