Cytrynowa babeczka w 2 i pół minuty

Cytrynowa babeczka w 2 i pół minuty (1)Cytrynowa babeczka w 2 i pół minuty (2)

Gdy jesteśmy zabiegani, a jednak mamy ochotę na coś słodkiego… Cytrynowa babeczka w 2 i pół minuty jest wówczas idealnym rozwiązaniem. Wystarczy miseczka, łyżka, szybka ręka do mieszania 😉 i mikrofalówka. A po chwili możemy się cieszyć ekspresowym „wypiekiem”. Posypujemy cukrem pudrem, bierzemy łyżeczkę i… można jeść. Szybciej się chyba już nie da 😉

Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 płaskie łyżki oleju
  • 1 jajko M
  • cukier puder do oprószenia i 1 liofilizowana malina

*składniki do przygotowania babeczki możecie znaleźć w sklepie eSłoneczko

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajko, dodajemy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i 3 płaskie łyżki oleju, szybko i dokładnie mieszamy. Przekładamy do filiżanki (ja miałam mniejszą to dałam o 1 łyżkę ciasta mniej, na większą dajemy całe ciasto). Wkładamy do mikrofalówki na 2,5 minuty 800W. Nie „pieczemy” za długo, bo babeczka, tak jak w piekarniku może się przypalić. W mojej mikrofali jest to dosłownie 2,5 minuty. Koleżanka mówiła, że ona zostawia kilka sekund dłużej. Babeczkę podajemy oprószoną cukrem pudrem i rozkruszoną w palcach jedną liofilizowaną maliną.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz