Zapraszam Was na jedno z moich ulubionych śniadań – pyszny omlet. Dziś wersja cynamonowa z jabłuszkiem. Idealny na chłodne dni. Przygotowanie oczywiście jest naprawdę proste. Cynamonowy omlet z jabłuszkiem podaję zawsze posypany cukrem pudrem z łyżeczką (lub większą ilością) ulubionej konfitury. Polecam 🙂 P.s. A Wy co najczęściej jadacie na śniadanie?
Cynamonowy omlet z jabłuszkiem
Składniki: (na 1 porcję)
- 2 jajka
- 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego (nie może być rzadki)
- 4 łyżki mąki pszennej
- duża szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 krążki jabłka suszonego bez skórki z cynamonem Amkez*
- odrobina oleju do smażenia (np. kokosowego)
- cukier puder do oprószenia + ulubiona konfitura (u mnie borówkowa)
*Polecam Wam suszone jabłka Amkez Idealne jako przekąska i dodatek do wielu dań
Przygotowanie:
Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i znów mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone np. w ćwiartki suszone jabłka.
Masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Rozprowadzamy ją po powierzchni patelni delikatnie ją poruszając. Omlet smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pojawią się pęcherzyki obracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilkę.
Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Omlet kroimy na 4 części, oprószamy cukrem pudrem i podajemy z ulubioną konfiturą (u mnie borówkowa).
Smacznego
Cynamon i jabłka to idealne połączenie ? Uwielbiam ?
😀
idealny na weekendowe śniadanie <3
😀
takie słodkie śniadania są najlepsze
Oj tak ?