Dziś zapraszam Was na pyszny cynamonowy deser chia z prażonymi jabłkami. W jesienne czy zimowe dni w mojej kuchni królują cynamonowe smaki. Dlatego też nie brakuje ich w prażonych jabłkach. Takie prażone jabłka możecie oczywiście wykorzystać do szarlotek, babeczek, kruchych ciast i innych słodkości. Ja dziś polecam Wam najprostszą wersję, która umili każdą chwilę. Spróbujcie.
Przepis na prażone jabłka z cynamonem:
Składniki na 1 litrowy słoik:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- sok z 1 ctryny
- około 1/3 szklanki wody
- około 1/3 szklanki cukru (w zależności od użytych jabłek)
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne (doskonale ułatwią nam to noże Ambition). Połowę jabłek kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, wodę, dodajemy cukier i cynamon oraz połowę pokrojonych w kostkę jabłek. Mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika na minimalny i gotujemy około 15-20 minut często mieszając (czas zależny od użytych jabłek, czasem trzeba go wydłużyć) aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Podczas gotowania dodajemy masło, mieszamy. W międzyczasie kroimy drugą połowę jabłek w kostkę. Dodajemy do rozgotowanych jabłek i gotujemy kilka minut pod przykryciem do zmięknięcia. Jabłka są gotowe (można je od razu użyć np. do wspomnianego deseru). Jeśli jabłka chcemy zawekować zdejmujemy je chwilę wcześniej z palnika, zanim całkowicie zmiękną. Przekładamy do słoika i pasteryzujemy.
A wracając do przepisu na deser:
Cynamonowy deser chia z prażonymi jabłkami
Składniki:
- 180 g naturalnego jogurtu (zimny, prosto z lodówki)
- 3 łyżki prażonych jabłek z cynamonem
- około 3/4 łyżki syropu cynamonowego
- 1 i 1/3 łyżki nasion chia
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy zimny jogurt z chia i syropem cynamonowym. Przekładamy połowę do pucharka, dodajemy prażone cynamonowe jabłka, a następnie resztę cynamonowego jogurtu z chia. Podajemy od razu np. z plasterkiem pomarańczy z syropu i listkami świeżej mięty.
Smacznego