Cynamonowe ciasteczka z migdałami
Dziś mam dla Was przepis na pyszne cynamonowe ciasteczka z migdałami. Proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Te ciasteczka możecie też śmiało przygotować z dziećmi na zbliżające się święta. Moja maluchy jak zawsze chętnie wycinają i zdobią takie małe domowe wypieki. Tym razem migdałowe ciasteczka pachnące cynamonem ozdobiły w owocowym lukrem i posypką. Wyszło uroczo i pysznie. Polecam i Wam takie proste cynamonowe ciasteczka na święta.
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 50 g tartych migdałów (miałam kupne)
- 100 g masła lub margaryny
- 1 jajko M
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, tarte migdały i cynamon. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki (na minimum 1 godz).
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Z ciasta odrywamy kawałki, rozwałkowujemy (nie za cienko) na podsypanej mąką macie i wycinamy ciasteczka.
Ciasteczka układamy w niedużych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 10-12 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasteczek. Obserwujemy ciasteczka, powinny być zarumienione. Ja piekę blaszka po blaszce. Wyszło mi około 45 szt.
Ciasteczka studzimy i dowolnie dekorujemy. U mnie bawiły się dzieci – lukier, posypki, owocowy pyłek.
Smacznego