Co zrobić z czereśni? 5 przepisów

Co zrobić z czereśni? 5 przepisów

Czereśnie to owoce, które są cenione nie tylko ze względu na swój smak, ale również składniki mineralne i właściwości lecznicze. Doskonale sprawdzają się do wielu potraw — zarówno słodkich, jak i słonych. Są również świetnym dodatkiem do różnorodnych przetworów, których smakiem możemy cieszyć się nie tylko latem. Sezon na czereśnie trwa krótko, dlatego warto wykorzystać ich smak jak najszybciej. Poniżej przestawiamy sprawdzone przepisy, które z pewnością urozmaicą nasze menu.

Ciasto czekoladowe z czereśniami

Pierwszą propozycją jest ciasto czekoladowe z czereśniami, które idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do herbaty i kawy lub poczęstunek na specjalne okazje. Jest wilgotne, a jednocześnie puszyste i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadnie do gustu fanom słodko-kwaśnych połączeń kulinarnych.

Na początek czereśnie umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. W osobnej misce ubij miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę i stopniowo dodawaj po jednym jajku. Dodaj sypkie składniki i zmiksuj. Masę przelej do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż czereśnie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 60 minut. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem przed podaniem.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-czekoladowe-z-czeresniami.

Pierogi z czereśniami

Jeśli nadal zastanawiasz się co zrobić z czereśni, a jesteś fanem polskiej kuchni, przedstawiamy pyszne pierogi z czereśniami. To idealny wybór na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

W misce wymieszaj mąkę z gorącą wodą, masłem i solą. Wyrób na jednolite ciasto i ostaw na 10 minut. W międzyczasie umyj czereśnie i pozbądź się pestek. Ciasto cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki wycinaj okręgi. Na środek każdego krążka wyłóż dwie czereśnie i sklej brzegi. Gotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Na koniec w małym rondelku rozpuść masło, a gdy zacznie się rumienić, dodaj panierkę panko i przesmaż całość. Wyłóż na wierzch pierogów i dodaj kwaśną śmietanę. Smacznego!

Clafoutis

Clafoutis to francuskie ciasto na bazie mleka, jajek i cukru. W połączeniu z soczystymi owocami idealnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany. To idealna propozycja na letni deser, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i możemy go serwować na wiele okazji.

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. W misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj jajka, mleko, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Połącz wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Na dno ceramicznej formy wyłóż czereśnie bez pestek i zalej całość przygotowaną masą. Zapiekaj około 35-40 minut, aż wierzch ciasta się lekko zarumieni. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia i oprósz cukrem pudrem. Gotowe!

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/clafoutis.

Sos barbecue z czereśni

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie czereśni jest przygotowanie sosu barbecue, który z pewnością zadowoli wszystkich fanów wędzonych smaków. Idealnie sprawdzi się do grillowanego mięsa, burgerów, ryb, kanapek, a nawet serów.

Czereśnie umyj i wypestkuj. W garnku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na średnim ogniu. Dodaj czereśnie i gotuj przez kilka minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, cukier brązowy, ocet jabłkowy, sos sojowy, miód, musztardę, wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-30 minut, aż do zgęstnienia. Na koniec zblenduj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Gotowy sos przelej do wyparzonego słoika i przechowuj w lodówce.

Kompot z czereśni

Na koniec proponujemy klasyk, czyli kompot z czereśni. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i cieszenie się ich smakiem podczas zimy. Doskonale sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno i będzie świetnym wyborem do rodzinnego obiadu.

Na początek umyj czereśnie i pozbądź się ogonków. Wypełnij wyparzone słoiki świeżymi owocami, wsyp cukier i zalej całość letnią wodą (1 szklanka cukru na 1 kg owoców). Jeśli chcesz, możesz również dodać sok z cytryny, miętę lub goździki, aby wzbogacić smak kompotu. Na koniec zakręcone słoiki wstaw do dużego garnka z bawełnianą ściereczką na dnie i zalej wodą. Zagotuj i pasteryzuj przez 20 minut. Po tym czasie postaw słoiki do góry dnem, aż do ostygnięcia.

 

/artykuł sponsorowany/

Dodaj komentarz