Co to jest kawa speciality?

Kawa zrzesza wielu jej miłośników na całym świecie, niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania bez dobrej kawy. W dzisiejszym artykule skupimy się na kawach speciality, które nie sposób spotkać w supermarkecie. Czytajcie dalej, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o starannie wyselekcjonowanych ziarnach prosto z palarni, czyli kawach speciality.

Czym jest kawa speciality?

Kawa speciality to starannie wyselekcjonowane ziarna, najwyższej jakości. Termin specliality coffe został po raz pierwszy użyty w 1974 roku, kiedy jedna z założycielek Specialty Coffee Association of America, Erna Kutsen użyła tego sformułowania do określenia najlepszych ziaren, które były hodowane w specjalnych warunkach.

Erna Kutsen zrewolucjonizowała przemysł, to dzięki niej nadeszła III fala kawy, gdzie zamiast na ilość, zaczęto stawiać na jakość produktu. Tym właśnie są kawy speciality, produktem najwyższej jakości, który już od zasadzenia doglądany jest w najlepszych możliwych warunkach klimatycznych. Specyficzny mikroklimat wpływa bezpośrednio na smak kawy, dzięki temu możemy delektować się nutami orzechowymi, owocowymi czy kwiatowymi, w zależności od regionu, w którym roślina rośnie. Kawa III fali na dobre wzmocniła pozycje lokalnych palarni, w których dziś można zakupić starannie wyselekcjonowane ziarna. Dziś kawa speciality jest do kupienia w najlepszych palarniach ( www.javacoffee.pl ) w Polsce, każda palarnia ma swój własny sposób obróbki ziaren, by wydobyć z kawy to, co najlepsze. Niektóre miejsca kładą większy nacisk na obróbkę ziaren pod espresso, a inne pod alternatywne metody parzenia.

Czym charakteryzuje się kawa speciality?

Dla osób niedoświadczonych kawa speciality może niczym się nie różnić od tej, którą można dostać w markecie. Jednak ta, która jest łatwodostępna w sklepie prawdopodobnie nigdy nie zdobyłaby 80 punktów w skali według Q-graderów. Speciality to kawy świeże, wypalane specjalnie na zamówienie klienta, zostaje ona wypalona wtedy bezpośrednio przed wysyłką, by klient otrzymał produkt jak najświeższy. Kawa w sklepach, która najpierw musi zostać przetransportowana do sklepu, nie jest tak samo świeża. Ta z marketu prawdopodobnie została wypalona miesiąc czy dwa przed trafieniem na półkę sklepową. Warto zwrócić na to uwagę w sklepie, większość produktów już teraz posiada na opakowaniu informację o dacie palenia. Kawy speciality zawsze będą ze świeżego zbioru. Co więcej, konsument ma możliwość sprawdzenia, w jakich warunkach została ona wyhodowana, a nawet, na której plantacji się znajdowała, czego o tych sklepowych niestety nie można powiedzieć.

Jak oceniania jest kawa speciality?

Kawa speciality to taka, która w ocenie sensoryków zdobyła co najmniej 80 punktów (na 100 możliwych) względem jakości. Kawy speciality są badane pod kątem jakości, ilości odpowiednich ziaren, jakości ziemi, w której rosną czy nawet jakości używanej wody. Wszystkie te kwestie mają wpływ na finalną punktację. 

Kawy od 80 do 84 punków uznaje się za bardzo dobre, te powyżej 85 do 89 za świetne, zaś kawy, które zdobędą więcej punktów niż 90, uznaje się za wybitne. 

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz