Co musisz wiedzieć przed otwarciem gastronomii?

Działalność gastronomiczna to duże wyzwanie – trzeba zmierzyć się zarówno z konkurencją, jak i z licznymi wymogami formalnymi, bez spełniania których restauracja czy kawiarnia nie otrzymają pozwolenia na funkcjonowanie. Jeśli jednak gotowanie czy pieczenie jest twoją pasją i marzysz o zaoferowaniu twoich dzieł klientom, nie powinieneś się zniechęcać, ale raczej dobrze przygotować – aby gastronomia nie tylko dostarczała satysfakcji, ale też była źródłem dobrych pieniędzy.

Wymogi formalne dla lokalu gastronomicznego

Działalność gastronomiczna podlega szczególnemu nadzorowi instytucjonalnemu. Trudno się dziwić – od twojej sprawności, czystości i przestrzegania procedur będzie zależało zdrowie jedzących u ciebie klientów. Z tego też powodu dla restauracji i kawiarni wymaganych jest sporo pozwoleń.

Na początku warto sporządzić biznesplan, w którym uwzględnisz planowane wydatki i przychody. Na ich podstawie ocenisz, czy biznes może być opłacalny, w jakim terminie zwrócą się poniesione nakłady i kiedy będziesz mógł liczyć na pierwsze zyski.

Podobnie jak w przypadku innych przedsiębiorstw, restaurację czy kawiarnię należy zarejestrować w urzędzie gminy lub miasta, a także zgłosić do ZUS. Dodatkowo jednak musisz postarać się o pozytywne opinie Sanepidu oraz PHP i p. poż. – bez nich nie otrzymasz zgody na rozpoczęcie działalności. Jeśli w lokalu sprzedawany będzie alkohol, niezbędna jest również odpowiednia koncesja.

Aby otrzymać pozytywną opinię Sanepidu, restaurator jest zobowiązany do przedłożenia projektu technologicznego lokalu. Jest to szczegółowy plan, zawierający informacje o rozmieszczeniu sprzętu i stolików oraz o szlakach komunikacyjnych wewnątrz budynku. Chcesz poznać szczegółowe informacje o zawartości projektu technologicznego restauracji? Sprawdź bloga Horeca Design, tworzonego przez specjalistów z branży restauracyjnej i hotelarskiej.

Niezbędne wyposażenie restauracji

Do restauracji przede wszystkim musisz zakupić niezbędne sprzęty służące do przygotowywania posiłków, magazynowania gotowych wyrobów oraz utrzymywania czystości: piece, piekarniki, chłodziarki, zamrażarki, zmywarki, stoły robocze. Jeśli konsumpcja przygotowanych posiłków odbywać się będzie na terenie lokalu, należy również odpowiednio wyposażyć strefę dla gości (stoliki, krzesła, elementy dekoracyjne).

Pewnym ułatwieniem może być kupienie lub wynajęcie lokalu, w którym kiedyś funkcjonowała już działalność gastronomiczna, a więc odpowiednio wyposażonego. Nawet wówczas warto jednak sprawdzić, czy sprzęty nadają się do użytku i czy spełniają twoje oczekiwania.

Wybór lokalu na działalność gastronomiczną

Niełatwym może się okazać samo wybranie miejsca na prowadzenie działalności – szczególnie w miejscowości, gdzie restauracji i kawiarni jest sporo. Nie działaj pochopnie, weź pod uwagę wszystkie czynniki: łatwość dotarcia do lokalu, odległość od głównych punktów miasta, jego stan techniczny i prawny, ale także wysokość czynszu.

Istotna jest również możliwość własnej aranżacji restauracji – jeśli właściciel budynku nie wyraża na to zgody a wystrój ci się nie podoba, lepiej poszukać innego lokalu.

Rekrutacja pracowników

Sercem każdego biznesu jest odpowiednia kadra. Również w swojej restauracji powinieneś przyłożyć dużą wagę do rekrutacji pracowników. Zwracaj uwagę nie tylko na wykształcenie i doświadczenie, ale również na faktyczne umiejętności i chęci kandydata. Jeśli planujesz biznes rodzinny, upewnij się, że każdy członek zespołu nadaje się do powierzonych mu zadań.

Pamiętaj również o wymogach formalnych związanych z zatrudnianiem pracowników – oprócz umowy o pracę lub zlecenia, każda osoba przygotowująca posiłki musi posiadać książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych, aktualizowaną zgodnie z wytycznymi lekarza medycyny pracy.

Rozpoznanie konkurencji

Twój biznes zapewne nie będzie działał w rynkowej próżni. Przed otwarciem działalności, poświęć trochę czasu na rozeznanie konkurencji. Sprawdź, jakie dania oferują, w jakich cenach, jak szybko są one przygotowywane i jakie są opinie klientów.

Nie zaszkodzi wizyta w kilku lokalach z perspektywy klienta, która pozwoli ci uczyć się na cudzych błędach.

Podobnie jak w większości branż, także i w gastronomii najtrudniejsze są początki. Zakup niezbędnego sprzętu, zdobycie wymaganych pozwoleń, wypełnienie dokumentów, zebranie zaufanego zespołu czy rozeznanie konkurencji, mogą być długotrwałe i ciężkie. Jeśli jednak odpowiedzialnie podejdziesz do tych pierwszych etapów projektowania biznesu, dalsza działalność przyniesie już znacznie więcej satysfakcji niż problemów.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz