Ciasto z truskawkami (mieszane łyżką) Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami mieszane łyżką. Tak, tak do przygotowania tego ciasta nie trzeba miksera. A owoce…. Jeśli akurat nie macie pod ręką truskawek, to śmiało możecie dodać inne. W tym wypieku sprawdzą się nawet mrożone owoce (nie rozmrażamy ich wcześniej). Jedyna uwaga – jeśli przygotowujecie ciasto z mrożonymi owocami, to czas pieczenia może być o wiele dłuższy.
Proste ciasto z truskawkami wspaniale smakuje z filiżanką dobrej kawy. W tych czasach sklep internetowy z kawą odwiedzam jeszcze częściej 😉 No cóż… ten ciężki czas związany z panującą epidemią sprawił, że energii trzeba mieć jeszcze więcej, bo maluszki szaleją od rana, a zabawy nie ma końca. Bo każdy zmaga się z jakimiś nowymi wyzwaniami… To też dobry czas na załatwienie zaległych spraw związanych z domem, generalnymi porządkami… A po takim intensywnym tygodniu przychodzi w końcu niedziela i upragniony odpoczynek przy kawałku ciasta i pysznej świeżo palonej aromatycznej kawie 🙂 Słodycz domowego wypieku, chwila z bliskimi, chwila zapomnienia… Kocham takie chwile <3 A Wy?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka klasy M
- 2/3 szklanki mleka
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 15-16 truskawek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy formę – ja użyłam keksówki 250x110x75, ale może być też blaszka 20×30 cm lub inna podobna. Formę smarujemy masłem lub margaryną i obsypujemy mąką lub kaszą manną. Można też formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką.
Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko, olej i dodajemy ekstrakt waniliowy. Składniki dokładnie mieszamy.
Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy łyżką do połączenia.
Wylewamy ciasto do przygotowanej formy, a na wierzch układamy truskawki. Owoce można ułożyć w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Rada: O tym jakie owoce się sprawdzą i czy mogą być mrożone pisałam na początku wpisu.
Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (około 40-45 minut, ale czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i użytych owoców – świeże lub mrożone).
Ciasto studzimy, wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem
Smacznego
Prosty przepis na moje ulubione ciasto z owocami i … ukochana kawa. Polecam Wam odwiedzić super sklep z kawą online 🙂 Na prawdę warto! Bo nie ma lepszego połączenia niż słodycz ciasta z truskawkami i filiżanka ulubionej kawy <3
Czy mleko moze być roslinne?
Pani Justyno, nie robiłam tego ciasta na mleku roślinnym, ale myślę że powinno się udać 🙂
Zrobiłam z mieszanką owoców – borówki, truskawki, kawałek banana i wyszło super 🙂 U mnie w małej tortownicy. Naprawdę proste ciasto
Pyszne i szybkie ciacho!
🙂
Co zamiast ekstraktu z wanili? Cukier waniliowy/łaska?
Może być zarówno cukier waniliowy, jak i ziarenka z laski wanilii. Każdy zamiennik będzie dobry 😉
Dziś upiekłam – ostatecznie z 20 minut dłużej piekłam, może to kwestia piekarnika albo tego że dałam więcej truskawek. Tak czy inaczej, wyszło bardzo smaczne 🙂 a do tego takie łatwe ! lubię ciasta, które tylko się łyżką miesza 😀
Pyszne szybkie i proste ciasto. Zrobiłam z czereśnia i i kruszonka.
Cieszę się, że smakowało 🙂
Właśnie upiekłam, ale z czarna porzeczką. Pycha?. Polalam jeszcze lukrem z zapachem migdalowym.
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Skusiły mnie te piękne zdjęcia i prosty przepis. Ciasto już w piekarniku. U mnie wersja z wiśniami 🙂
Mam nadzieję, że ciasto smakowało 🙂