Ciasto z sokiem z pomarańczy – prosty przepis

Ciasto z sokiem z pomarańczy prosty przepis

Ciasto pomarańczowe

Ciasto z sokiem z pomarańczy – prosty przepis

Dziś mam dla Was kolejny prosty przepis na ciasto. Tym razem polecam Wam pyszne ciasto z sokiem z pomarańczy.  Chwila przygotowań i można piec. Ja uwielbiam takie proste przepisy. A Wy? Ciasto pomarańczowe wyśmienicie smakuje w towarzystwie filiżanki dobrej kawy. U mnie znów goszczą pyszne, świeżo palone kawy ziarniste od Cafe Panamera. Kawałek ciasta i łyk dobrej kawy… Dla mnie duet doskonały 🙂 Polecam.

Ciasto z sokiem z pomarańczy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 małe jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • ¾ szklanki mleka
  • ⅔ szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie skórka starta z połowy pomarańczy

*przepis ze starych zapisków 

** szklanka ma u mnie poj 250 ml

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i całość dokładnie miksujemy do uzyskania puszystej masy.

Dodajemy sok z pomarańczy, olej, mleko i opcjonalnie skórkę startą z połowy pomarańczy. Mieszamy wszystko, np. ręczną trzepaczką. Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszamy wszystko do połączenia. Rada: Nie mieszamy składników za długo, zawsze tylko do połączenia.

Masę wylewamy do keksówki (u mnie 31x11x7 cm), ciasto można też upiec w tortownicy 24 cm lub formie z kominkiem. Wybraną formę należy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Po około 40 minutach warto sprawdzić ciasto patyczkiem. Uwaga: Ciasto w trakcie pieczenia może pękać.

Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i dekorujemy. U mnie polewa z mlecznej czekolady i czekoladowe groszki.

Smacznego

Ciasto pomarańczowe do kawy*wpis we współpracy

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz