Ciasto z sokiem z pomarańczy – prosty przepis
Dziś mam dla Was kolejny prosty przepis na ciasto. Tym razem polecam Wam pyszne ciasto z sokiem z pomarańczy. Chwila przygotowań i można piec. Ja uwielbiam takie proste przepisy. A Wy? Ciasto pomarańczowe wyśmienicie smakuje w towarzystwie filiżanki dobrej kawy. U mnie znów goszczą pyszne, świeżo palone kawy ziarniste od Cafe Panamera. Kawałek ciasta i łyk dobrej kawy… Dla mnie duet doskonały 🙂 Polecam.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 małe jajka
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- ¾ szklanki mleka
- ⅔ szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie skórka starta z połowy pomarańczy
*przepis ze starych zapisków
** szklanka ma u mnie poj 250 ml
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i całość dokładnie miksujemy do uzyskania puszystej masy.
Dodajemy sok z pomarańczy, olej, mleko i opcjonalnie skórkę startą z połowy pomarańczy. Mieszamy wszystko, np. ręczną trzepaczką. Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszamy wszystko do połączenia. Rada: Nie mieszamy składników za długo, zawsze tylko do połączenia.
Masę wylewamy do keksówki (u mnie 31x11x7 cm), ciasto można też upiec w tortownicy 24 cm lub formie z kominkiem. Wybraną formę należy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Po około 40 minutach warto sprawdzić ciasto patyczkiem. Uwaga: Ciasto w trakcie pieczenia może pękać.
Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i dekorujemy. U mnie polewa z mlecznej czekolady i czekoladowe groszki.
Smacznego