Ciasto z rabarbarem widelcem mieszane

Ciasto z rabarbarem widelcem mieszane

Szukacie szybkiego przepisu na ciasto z rabarbarem? Polecam Wam ciasto widelcem mieszane. Proste w przygotowaniu, długo zachowujące świeżość. Słodycz ciasta idealnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem. Moja rodzina je uwielbia. Często przygotowuję to ciasto wraz z dziećmi. Maluchy chętnie mieszają składniki 🙂 Polecamy. To jeden z tych wypieków, który uda się każdemu 😉

Sezonowe ciasto z rabarbarem i piękna zastawa Tognana

Ciasto z rabarbarem, to jedno z ciast zwiastujących ciepłe dni i zbliżające się wakacje. Niestety w tym roku maj nas nie rozpieszcza. Na zewnątrz pochmurnie, ale na moim stole nie brakuje radosnych kolorów. Ciasto podałam w towarzystwie przepięknych kamionkowych kubków (w nich herbata dla dzieci), filiżanek i talerzyków Tognana. Te kolory od razy wywołują uśmiech na twarzy.

Dla mnie i męża kawa w kolorowych filiżankach Tognana, a dla dzieci herbata w ich ulubionych kubkach (córeczka pomarańczowy, a synek zielony).

Tognana to włoska renomowana marka. Jakość widać na pierwszy rzut oka. Kubki, talerzyki czy filiżanki wykonane są z kamionki w rustykalnym stylu. Piękne i niepowtarzalne. Ja jestem nimi zachwycona. Wszystko możecie kupić w sklepie https://lekkistyl.pl/ Zachęcam do zapoznania się z pełną ofertą sklepu.

Ja zamówiłam tam m.in. urocze kubki Tognana. Moje dzieci je uwielbiają 🙂

Przecudne filiżanki do kawy Tognana. Każda jest w innym kolorze. Każda jest wręcz urocza i cieszy oczy.

I cudowne talerze deserowe Tognana. Można wybierać dowolne kolory. Polecam. Ja jestem zachwycona wszystkim co zamówiłam. Moja rodzina i goście również 🙂 Przyjaciółka uwielbia pić kawę z tych małych uroczych filiżanek 😉

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • niepełna szklanka cukru trzcinowego (można dodać zwykły)
  • 4 jajka
  • 1 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (można użyć cukier wanilinowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 130 g rabarbaru (waga po obraniu, można dać do 150 g)

*jajka i maślanka powinny mieć temperaturę pokojową

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wlewamy maślankę, olej i wbijamy jajka. Składniki mieszamy widelcem.

Do wymieszanych składników dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru. Mieszamy widelcem tylko do połączenia.

Spód formy (u mnie kwadratowa 24×24) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto.

Rabarbar obieramy, kroimy w paseczki i mieszamy z dwoma szczyptami cukru. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na nasze ciasto.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze obserwujemy ciasto i sprawdzamy je patyczkiem.

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem i kroimy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Skomentuj Bernadetta Anuluj pisanie odpowiedzi