Dziś zapraszam Was na aromatyczne ciasto z prażonymi jabłkami. Zamiast tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście proponuję Wam ten pyszny i prosty w przygotowaniu wypiek (jabłecznik). Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty. U nas zawsze znika w błyskawicznym tempie. W szczególności smakuje nas zwłaszcza w okresie jesień-zima. Spróbujcie i Wy. Pyszne ciasto, a w środku wspaniałe prażone jabłka z cynamonem. Warto czasem odejść od tradycji i sięgnąć po taką wersję ciasta z jabłkami.
Składniki: (tortownica 26 cm)
- 170 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- jabłka z cynamonem prażone z cukrem Stovit 720 g
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
- 3 jajka M
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Do miski przekładamy 200 g miękkiej masła, siekamy je nożem, dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, cukier trzcinowy i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Wbijamy 3 całe jajka i wszystko miksujemy).
Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną tortownicy (26 cm). Ciasto nie pokryje całej formy, należy je wykładać w odstępach, ale tak by było go jak najwięcej po bokach.
Następnie wykładamy całe nasze prażone jabłka. Jabłka wykładamy w puste miejsca łyżką w taki sposób, aby nie jako bardziej rozprowadzić ciasto na boki. Resztę jabłek wykładamy na wierzch. Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając prawie całkowicie nasze jabłka. Nie musimy się bardzo przykładać w układaniu, ale należy pamiętać, że jak największa ilość ciasta powinna być po bokach formy, aby nasze jabłka nie wypłynęły.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka (wbitego w ciasto, nie jabłka). Po wystudzeniu ciasto wyjmujmy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Rozumiem, że z kwaśnych jabłek? 😀
Haha 😉
Pozdrawiam 😉
hihi 😉
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Pozdrawiam i… smacznego 😉