Ciasto z malinami Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z malinami. To jeden z moich ulubionych przepisów na letni wypiek. Prosty w przygotowaniu i taki pyszny. Moja rodzina go uwielbia. Co zresztą widać nawet na zdjęciach. Córeczka zawsze śledzi każdą taką sesję fotograficzną po to by po chwili zniknąć w swoim pokoiku z kawałkiem ulubionego ciasta 😉 A chwilę później przychodzi drugi mały pomocnik lub tatuś 😉 Ach… i jak tu robić spokojnie zdjęcia dla Was? 😉
Ciasto z malinami możecie przygotować z dodatkiem świeżych owoców lub tych z syropu. Możecie też je śmiało zabrać ze sobą w plener – nie rozpadnie się. Ja zazwyczaj moje ciasta z owocami oprószam cukrem pudrem, ale śmiało możecie przygotować np. lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny lub limonki.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka klasy M
- niepełna szklanka cukru Polski Cukier*
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 puszka malin w syropie 400 g lub świeże owoce
- cukier puder bez dodatków od Polski Cukier do oprószenia ciasta
*pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy wszystko do połączenia.
Na koniec wsypujemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (kawałek masła lub margaryny) i obsypanej kaszą manną formy. U mnie forma z kominkiem (26 cm 10”), ale może być np. standardowa tortownica 26 cm.
Na ciasto wykładamy łyżką nasze owoce. Uwaga! Jeśli używamy maliny z puszki lub słoika, należy je odsączyć na sitku.
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Ciasto po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto przechowujemy pod przykryciem
Smacznego
Ale cudo <3
😀
Uwielbiam takie ciasta. Przepis zapisany 🙂
Polecam 🙂
Nie dziwię się, że dziecko zniknęło z kawałkiem. Sama bym porwała całą blaszkę 😉
😉
Wygląda bardzo smacznie 🙂
Polecam 🙂
Uwielbiam takie ciasta 🙂
🙂