Ciasto z malinami

Ciasto z malinami Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z malinami. To jeden z moich ulubionych przepisów na letni wypiek. Prosty w przygotowaniu i taki pyszny. Moja rodzina go uwielbia. Co zresztą widać nawet na zdjęciach. Córeczka zawsze śledzi każdą taką sesję fotograficzną po to by po chwili zniknąć w swoim pokoiku z kawałkiem ulubionego ciasta 😉 A chwilę później przychodzi drugi mały pomocnik lub tatuś 😉 Ach… i jak tu robić spokojnie zdjęcia dla Was? 😉

Ciasto z malinami możecie przygotować z dodatkiem świeżych owoców lub tych z syropu. Możecie też je śmiało zabrać ze sobą w plener – nie rozpadnie się. Ja zazwyczaj moje ciasta z owocami oprószam cukrem pudrem, ale śmiało możecie przygotować np. lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny lub limonki.

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka klasy M
  • niepełna szklanka cukru Polski Cukier*
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 puszka malin w syropie 400 g lub świeże owoce
  • cukier puder bez dodatków od Polski Cukier do oprószenia ciasta

*pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy wszystko do połączenia.

Na koniec wsypujemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (kawałek masła lub margaryny) i obsypanej kaszą manną formy. U mnie forma z kominkiem (26 cm 10”), ale może być np. standardowa tortownica 26 cm.

Na ciasto wykładamy łyżką nasze owoce. Uwaga! Jeśli używamy maliny z puszki lub słoika, należy je odsączyć na sitku.

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Ciasto po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto przechowujemy pod przykryciem

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Dodaj komentarz