Ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera)

Ciasto z jagodami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) (1)Ciasto z jagodami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) (3)

Dziś zapraszam Was na proste w przygotowaniu ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Do ciasta można dodać (zamiennie) również jagody <3 Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, później już tylko trzeba poczekać aż ciasto się upiecze 😉 Jednak te chwile miną Wam szybko i przyjemnie, jeśli tak jak ja będzie się delektować resztą orzechów włoskich w karmelu, która została Wam w puszce 😉 Uwielbiam tą pyszną chrupiącą przekąskę. O wspomnianych orzechach pisałam Wam już tutaj (klik)

Orzechy DeliDeli są naprawdę idealne na każdą okazję. Można je od tak po prostu pochrupać, poczęstować nimi gości (moi byli zachwyceni) lub przygotować z nimi pyszne desery i śniadania. Dziś jeden z moich pomysłów na ich wykorzystanie. Zapraszam Was do spróbowania mojego ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) i… do chrupania orzechów włoskich w karmelu 😉

Ciasto z jagodami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) (2)Ciasto z jagodami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) (4)

Składniki: (na keksówkę)

  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 1 czubata łyżeczka budyniu (proszek) waniliowego lub śmietankowego
  • 3 jajka
  • niespełna (około 4/5) szklanki cukru
  • garść borówek lub jagód*
  • około 6-7 orzechów włoskich w karmelu DeliDeli*
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*+do dekoracji – jak na zdjęciach. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu.

Przygotowanie:

Margarynę topimy w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy obie mąki, budyń (czubatą łyżeczkę) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, znów mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wstępnie mieszamy i dolewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy borówki (jeśli nie chcecie, aby owoce były na dnie ciasta można je delikatnie obtoczyć w odrobinie mąki) i pokruszone w dłoniach (lub posiekane nożem) orzechy włoskie w karmelu.

Ciasto z jagodami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) Przygotowanie

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka około 45 minut (czas jest różny w zależności od piekarnika).

Po przestudzeniu ciasto wyciągamy z formy, oprószamy cukrem pudrem i dowolnie zdobimy. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu.

Ciasto z jagodami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) (5)

Smacznego

 

DeliDeli logo

Gdzie możecie kupić orzechy włoskie w karmelu DeliDeli?

 

Przepis dodaję do akcji:
Łakocie z domowego zacisza

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi