Dziś zapraszam Was na proste w przygotowaniu ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Do ciasta można dodać (zamiennie) również jagody <3 Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, później już tylko trzeba poczekać aż ciasto się upiecze 😉 Jednak te chwile miną Wam szybko i przyjemnie, jeśli tak jak ja będzie się delektować resztą orzechów włoskich w karmelu, która została Wam w puszce 😉 Uwielbiam tą pyszną chrupiącą przekąskę. O wspomnianych orzechach pisałam Wam już tutaj (klik)
Orzechy DeliDeli są naprawdę idealne na każdą okazję. Można je od tak po prostu pochrupać, poczęstować nimi gości (moi byli zachwyceni) lub przygotować z nimi pyszne desery i śniadania. Dziś jeden z moich pomysłów na ich wykorzystanie. Zapraszam Was do spróbowania mojego ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) i… do chrupania orzechów włoskich w karmelu 😉
Składniki: (na keksówkę)
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 1 czubata łyżeczka budyniu (proszek) waniliowego lub śmietankowego
- 3 jajka
- niespełna (około 4/5) szklanki cukru
- garść borówek lub jagód*
- około 6-7 orzechów włoskich w karmelu DeliDeli*
- cukier puder do oprószenia ciasta
*+do dekoracji – jak na zdjęciach. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu.
Przygotowanie:
Margarynę topimy w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wsypujemy obie mąki, budyń (czubatą łyżeczkę) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, znów mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wstępnie mieszamy i dolewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy borówki (jeśli nie chcecie, aby owoce były na dnie ciasta można je delikatnie obtoczyć w odrobinie mąki) i pokruszone w dłoniach (lub posiekane nożem) orzechy włoskie w karmelu.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka około 45 minut (czas jest różny w zależności od piekarnika).
Po przestudzeniu ciasto wyciągamy z formy, oprószamy cukrem pudrem i dowolnie zdobimy. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu.
Smacznego
Gdzie możecie kupić orzechy włoskie w karmelu DeliDeli?
- w sieci sklepów Kuchnie Świata
- w sklepie internetowym Scrummy
Bardzo apetyczne ciasto 🙂 Zjadłabym z chęcią 🙂
Polecam 😀
Genialne połączenie!
Mmm, pyszności!
Ma cudowny kolor, taki optymistyczny 🙂
😀 dziękuję
Dawno nie spotkałam się z przepisem bez użycia miksera 🙂
Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”