Ciasto z jabłkami – idealne do kawy

Ciasto z jabłkami – idealne do kawy Lubicie szybkie ciasta? Ja uwielbiam. Są wręcz idealne do filiżanki popołudniowej kawy. Dziś polecam Wam przepis na ciasto z jabłkami. Tak proste i tak pyszne. Kilka prostych składników, chwila przygotowań i do piekarnika. To ciasto sprawdzi się też idealne na zbliżający się Dzień Kobiet. W końcu tego dnia nie powinnyśmy stać godzinami w kuchni. To nasz dzień 😉 Niech będzie miło, spokojnie i… pysznie 😀

Do ciasta polecam Wam pyszne kawy ze sklepu LosVinos&Cafe Rodzinna firma z Gdyni LosVinos&Cafe posiada w swojej ofercie najwyższej jakości wina i kawy, oryginalne produkty prosto z rynku hiszpańskiego w dobry cenach. A ich smak i aromat… musicie spróbować 😀 Teraz jest na to najlepsza okazja, bo w dniach 27.02-8.03 na kod DZIENKOBIET20 macie aż 20% rabatu na wszystkie kawy zakupione w sklepie online.

A które kawy są godne polecenia? Tak szczerze, to każdy znajdzie tu coś dla siebie. Ale ja polecam Wam w szczególności:

To mieszanki wysokiej jakości ziaren kawy z Brazylii składające się w 80% z ziaren Arabica i 20% ziaren Robusty. Mają średni stopień upalenia i wspaniały aromat. A ich delikatny słodki smak o orzechowej nucie i niskiej kwasowości sprawia, że są doskonałe zarówno by zacząć od nich dzień, jak i delektować się nimi do słodkiego wypieku.

A co najlepiej smakuje z dobrą kawą? Oczywiście domowe ciasto. Takie połączenie zawsze się sprawdzi. Zgodzicie się? 🙂

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 średnie jabłka
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Dokładnie miksujemy składniki.

Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy składniki do połączenia.

Spód formy (u mnie kwadratowa 24×24, ale może być inne, w ciut mniejszej ciasto wyjdzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wykładamy na spód, lekko wyrównując (będzie go mało, urośnie podczas pieczenia).

Na ciasto wykładamy obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 45-50 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem i podajemy do ulubionej kawy.

Smacznego

„Śmiech kobiety, zapach dziecka, przyrządzanie kawy – oto różne smaki i zapachy miłości.”

Anthony Capella, Ulotny urok kawy

Print Friendly, PDF & Email

15 comments

  1. Ewa says:

    Przepis kradnę , zawsze szukałam takiego żebym mogła używać do innych owoców.
    A kawa bardzo dobra ? dzięki Wam skusiłam się na jej zakup przez internet, nie dość że szybko dotarła to jeszcze z moją ulubioną pralinką i pozdrowieniem ??

  2. Gosia says:

    Za każdym razem nowy przepis staram się próbować,a sugestie proponowanych kaw to dla mnie nowe wyzwanie,a ja kawy lubię testować.Więc nie omieszkam zamówić tej proponowanej .
    Pozdrawiam ?

Skomentuj To ja Anuluj pisanie odpowiedzi