Ciasto z jabłkami i cynamonem

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami i cynamonem – proste i pyszne ciasto na oleju

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z jabłkami i cynamonem. Uwielbiam je 😉 Na pewno powtórzę je jeszcze nie raz, zwłaszcza że niedługo – 28 września – mamy Święto Jabłka. Jedno z moich ulubionych 😉 Ciasto przygotowałam na oleju rzepakowym, dzięki temu dłużej zachowuje swoją świeżość. Stosowanie oleju rzepakowego w wypiekach ma dużo zalet, m.in. sprawi, że nasze ciasto będzie tańsze, zdrowsze, wegańskie i zachowa swój tradycyjny smak. Płynne oleje znakomicie sprawdzają się jako zamiennik masła. Bez problemu powstaje pyszne kruche ciasto czy inny rodzaj wypieku. A ile dodatkowych korzyści zdrowotnych! Czy wiedzieliście, że…

ZALETY ZASTĘPOWANIA MASŁA W PRZEPISACH NA CIASTO OLEJEM RZEPAKOWYM:

  1. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta.
  2. Olej rzepakowy to doskonała alternatywa do masła. Zwykle każdy posiada w domu olej do przygotowywania potraw, więc nie ma ryzyka, że akurat nie ma odpowiedniej ilości masła w lodówce.
  3. Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe. Tymczasem tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwstawnym. Mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce. 
  4. Spożywając żywność roślinną znacznie obniżamy produkcję CO2 i przyczyniamy się do zmniejszenia tempa zmian klimatycznych.
  5. Zastosowanie oleju rzepakowego zamiast masła w wypiekach sprawi, że nasze ciasto będzie tańsze, zdrowsze, wegetariańskie i zachowa swój tradycyjny smak.

Ja mam zawsze olej rzepakowy w domu i chętnie z niego korzystam przygotowując różne słodkie wypieki P.s. Jeśli chcecie więcej poczytać o zaletach oleju rzepakowego to zajrzycie tutaj: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/

Jak przygotować ciasto z jabłkami i cynamonem?

Do przygotowania ciasta wystarczy kilka prostych składników, mikser i chwila wolnego czasu. Ciasto jest pyszne. Można je podać do popołudniowej kawy lub herbaty. Można je też śmiało zabrać ze sobą np. do pracy. Ciasto dobrze przechowywane długo zachowuje swoją świeżość.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka M
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

*szklanka ma u mnie 250 ml pojemności

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej rzepakowy, znów wszystko miksujemy.

Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.

Masę wylewamy do formy (u mnie kwadratowa 24×24). Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wykładamy je na wierzch naszej masy. Wszystko posypujemy cynamonem.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka (u mnie około 40 min). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Smacznego

Wpis “Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych”

 

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

Dodaj komentarz