Ciasto z brzoskwiniami – prosty przepis
Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto z brzoskwiniami. Proste i szybkie w przygotowaniu. Mi pomagała moja mała córeczka. Dzielnie miksowała składniki, a potem wykładała kawałki brzoskwiń na cieście 🙂 A jeszcze większą zabawę miała, gdy oprószała ciasto cukrem pudrem 😉
Takie ciasto możecie przygotować też z innymi owocami. Ja postawiłam na dużą ilość brzoskwiń, które uwielbiamy. Ciasto przygotowałam w formie serce, którą można zamówić w sklepie Fackelmann, tak jak łopatkę do ciasta czy mój ulubiony przesiewacz do mąki i cukru. Polecam! Więcej o zakupach w sklepie Fackelmann pisałam Wam przy okazji przepisu na domowe lody straciatella
Przepis na ciasto z brzoskwiniami jest naprawdę prosty. Ciasto idealnie sprawdzi się do filiżanki popołudniowej kawy lub herbaty. Można je też zabrać ze sobą w odwiedziny. Ja właśnie tak dziś robię 😉 Mam nadzieję, że będzie smakował mojej siostrze i jej rodzinie. A Was zachęcam do pieczenia. Miłego dnia moi drodzy 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła lub margaryny do pieczenia
- 4 jajka klasy M
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub mały cukier wanilinowy
- brzoskwinie z puszki
- cukier puder do oprószenia ciasta
*pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Formę na ciasto – u mnie dziś tortownica serce 25x27cm, zamiennie może być tradycyjna tortownica 26 cm lub mniejsza – wykładamy papierem do pieczenia (spód formy), a boki smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką (w przypadku tej tortownicy nawet nie jest to konieczne, bo ma specjalne wgłębienia, ale zrobiłam to odruchowo).
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy składniki do połączenia.
Na koniec wsypujemy oba rodzaje mąki z proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto wylewamy do przygotowanej formy. Na wierzch układamy kawałki brzoskwiń (ja każdą połówkę przekroiłam na pół).
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Ciasto po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego