Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami. To ciasto znam z dzieciństwa, gdy królowało w większości domów. Ja lubię je do dziś. Pyszne szybkie ciasto z jabłkami o pociesznej nazwie salceson. Proste w przygotowaniu, idealne dla wielbicieli jabłkowych ciast. Dziś polecam Wam moją szybką wersję tego wypieku. Chwila miksowania, dodanie pokrojonych w kostkę jabłek i do piekarnika. Ciasto salceson sprawdzi się na każdą okazję, również na święta. Spróbujcie.
Ciasto piekłam w nowym piekarniku Electrolux. Szczerze Wam polecam! Ja jestem zachwycona, choć to dopiero początki mojej przygody z tym sprzętem. Kuchnia jeszcze w remoncie (ach kiedy się to skończy), ale piekarnik już jest i sprawuje się fantastycznie. Firma Electrolux stanęła na wysokości zadania. Piekarnik parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X zachwyci nie jedną Panią czy Pana domu. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na:
- dodatek pary w początkowej fazie pieczenia. Wystarczy nalać 100ml wody i nacisnąć przycisk SteamBake. Uzyskacie dzięki temu chrupiącą skórkę i delikatne wnętrze czy to wypieków czy dań obiadowych jak kurczak, ziemniaki itd.
- termosonda – monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Dla mnie jest, to rozwiązanie idealne. Wypróbuję przy następnym pieczeniu szynki 🙂
- czyszczenie katalityczne – system samoczyszczenia działa automatycznie, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Cudowna funkcja
- tryb szybkiego nagrzewania piekarnika – mój HIT! Pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze.
Jeśli zastanawiacie się nad kupnem nowego piekarnika, to szczerze Wam polecam właśnie ten model. Niedługo podzielę się z Wami kolejnymi pysznymi wypiekami i potrawami, które przygotowałam właśnie w nim. A dziś zapraszam Was na popularne ciasto salceson.
Jeszcze kilka zdjęć sprzętu zaraz po otrzymaniu.
Dwie nowiutkie blachy 😀 Oj będzie dużo ciasteczek i pizza 😉
Więcej o tym modelu piekarnika możecie przeczytać tutaj (klik)
Składniki: (tradycyjna keksówka)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta cynamonu
- 3 jabłka
- mała szczypta soli
- cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa czekoladowa)
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
W drugiej miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej, miksując.
Kolejno dodajemy suche składniki z pierwszej miski i miksujemy całość do połączenia.
Na koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy składniki łyżką.
Masę wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Ciasto salceson pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka, około 45 min. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika. W moim nowym piekarniku parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X ciasto upiekło się o wiele szybciej. Jeszcze go poznaję, na przyszłość zmniejszę temp do 170 stopni 🙂
Po przestudzeniu dowolnie dekorujemy. Ciasto przechowujemy pod przykryciem.
Smacznego
U super upiekę
Polecam 😀 Prosto, szybko i smacznie 😀
Świetny piekarnik. Ja właśnie szukam nowego. Zainteresowało mnie to że szybciej się grzeje bo nie cierpię czekać 😉
Oj tak 🙂 Ta funkcja jest wspaniała 😀
Ciasto upiekłam pyszne jest ? A piekarnik super
Wesołych Świąt
Dziękuję i Wesołych Świąt 😀
Właśnie jemy pyszne ciasto
Cieszę się, że smakuje 😀
Piekarnik marzenie 🙂 Pięknie wygląda. Te funkcje ma naprawdę ciekawe.
Polecam 😀 Ja jestem bardzo z niego zadowolona.
Ile mniej wiecej piec ciasto ?
Około 40-45 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.