W przepisie użyłam dżemu porzeczkowego Bartfan, który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny.
Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka sody
- 1 czubata łyżka naturalnego kakao
- niepełna szklanka cukru (trzcinowy, zwykły lub inny używany)
- 1 słoiczek dżemy porzeczkowego 200 g Bartfan
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
Przygotowanie:
Piernik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na dno formy (u mnie kwadratowa 24×24) wykładamy papier do pieczenia i zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i cukier, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy dżem porzeczkowy, wlewamy śmietankę i olej, wstępnie mieszamy składniki łyżką. Wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto).
Po przestudzeniu kroimy i podajemy. Ciasto można również oblać np. polewą czekoladową.
Smacznego
Ojojo ależ smacznie wygląda ?
A czy zamiast 30 śmietanki ,można dodać 18%?
Pani Izabelo, nie próbowałam na takiej. Opcjonalnie może Pani dodać mleko (niepełną szklankę), robiłam kiedyś też na mleku kokosowym.
Na jaki wymiar blaszki jest to ciasto ?
Tu użyta blaszka 24×24, ale można użyć większej wówczas ciasto będzie niższe. Pozdrawiam
Ale niesamowicie wygląda 😀 Ja mam odrobinę większą blaszkę, ale chętnie przetestuje przepis. Zapraszam również do mnie, może jakiś przepis ode mnie wpadnie w oko;) pozdrawiam
Dziękuję i polecam 😀
P.s. I chętnie zajrzę 😀
Czy dżem można zastąpić powidłem śliwkowym?
Albo nie dodawać go do ciasta tylko później przełożyć nim piernik?
Tak, można zastąpić 🙂
W tym przepisie proszę jednak dodać dżem lub powidła, bez tego składnika ciasto może wyjść za suche.