Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem.

Ciasto piegusek z jabłkamiDziś przepis dla wielbicieli słodkości i maku. Zapraszam na ciasto piegusek z jabłkami. Szybkie w wykonaniu, proste, a co najważniejsze smaczne ciasto, które ucieszy zwłaszcza wielbicieli makowych wypieków. Pamiętam, że gdy pierwszy raz je upiekłam… nie zostały po nim nawet okruszki. Moja rodzina bardzo lubi takie piegowate ciasta. Spróbujcie.

Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 1/2 szklanki niebieskiego maku
  2. 1/2 jabłka (średnie, soczyste)
  3. 4 całe jajka klasy M
  4. 1 czubata łyżka krupczatki
  5. 2 szklanki mąki pszennej
  6. 1 łyżka budyniu śmietankowego
  7. 1/2 kostki masła
  8. 2/3 szklanki cukru
  9. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  10. opcjonalnie cukier puder do posypania
Przygotowanie
  1. Roztapiamy pół kostki masła i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Jajka miksujemy z cukrem i budyniem śmietankowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników.
  3. Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.
  4. Jabłko kroimy na kosteczkę. Wciskamy kawałki jabłka w ciasto w dowolny sposób. Po czym ciasto wkładamy do piekarnika.
  5. Pieczemy w piekarniku na środkowej półce w temperaturze 175 stopni (góra-dół) przez 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
  6. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Magdalena says:

    Komentarze ze starego bloga:

    Gość: Obżarciuch, *.dynamic.chello.pl
    2015/04/30 07:23:47
    podoba mi się ten przepis 😉 pozdrawiam serdecznie!

    matleen
    2015/05/01 19:14:47
    Dziękuję i również pozdrawiam

    8ewelin
    2015/05/02 21:52:51
    Coś wspaniałego!

Dodaj komentarz