Ciasto migdałowe – prosty przepis
Dziś coś dla wielbicieli migdałów 🙂 Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto migdałowe. Ja robię je od lat (przepis od znajomej) i zawsze smakuje równie pysznie. Odkąd można kupić gotowe tarte migdały, to ten przepis na ciasto wydaje się być jeszcze łatwiejszy. Kilka minut miksowania i gotowe. Polecam każdemu kto tak jak ja kocha delikatne, migdałowe wypieki 😊
Ciasto z migdałami długo zachowuje świeżość, jeśli odpowiednio je przechowujemy (pod przykryciem).
Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 180 g cukru
- 4 jajka M
- 100 g tartych migdałów
- 120 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki aromatu migdałowego w proszku (można zamienić np. na 1 łyżeczkę ekstraktu z migdałów lub ewentualnie kilka kropel olejku)
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej.
Do dekoracji:
- lukier, kandyzowane truskawki, płatki migdałów
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce miksujemy masło z cukrem. Następnie wbijamy po jajku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy nasze tarte migdały, krótko miksujemy (do połączenia). Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat migdałowy. Wszystko miksujemy tylko do połączenia.
Masę wykładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st, około 40-45 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je ostrożnie z formy. Uwaga! Ciasto jest bardzo delikatne.
Dekorujemy lukrem, płatkami migdałów i pokrojonymi kandyzowanymi truskawkami.
Ciasto przechowujemy pod przykryciem
Smacznego