Ciasto migdałowe – prosty przepis

Ciasto migdałowe – prosty przepis

Dziś coś dla wielbicieli migdałów 🙂 Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto migdałowe. Ja robię je od lat (przepis od znajomej) i zawsze smakuje równie pysznie. Odkąd można kupić gotowe tarte migdały, to ten przepis na ciasto wydaje się być jeszcze łatwiejszy. Kilka minut miksowania i gotowe. Polecam każdemu kto tak jak ja kocha delikatne, migdałowe wypieki ?

Ciasto z migdałami długo zachowuje świeżość, jeśli odpowiednio je przechowujemy (pod przykryciem).

Składniki:

  • 200 g masła lub  margaryny
  • 180 g cukru
  • 4 jajka M
  • 100 g tartych migdałów
  • 120 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki aromatu migdałowego w proszku (można zamienić np. na 1 łyżeczkę ekstraktu z migdałów lub ewentualnie kilka kropel olejku)

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej.

Do dekoracji:

  • lukier, kandyzowane truskawki, płatki migdałów

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia.

W drugiej misce miksujemy masło z cukrem. Następnie wbijamy po jajku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy nasze tarte migdały, krótko miksujemy (do połączenia). Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat migdałowy. Wszystko miksujemy tylko do połączenia.

Masę wykładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st, około 40-45 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka.

Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je ostrożnie z formy. Uwaga! Ciasto jest bardzo delikatne.

Dekorujemy lukrem, płatkami migdałów i pokrojonymi kandyzowanymi truskawkami.

Ciasto przechowujemy pod przykryciem

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz