Dziś zapraszam Was na ciasto marchewkowe-jabłkowe z kremem marchewkowym. Idealne nie tylko dla wielbicieli marchewkowych słodkości, ale również soku marchewkowo owocowego. Dlaczego? Jednym z głównych składników jest właśnie sok marchwiowo-bananowo-jabłokowy Smaki Victorii. Uwielbiany przez moje dzieci 😉 Dzięki temu ciasto jest lżejsze od tradycyjnego. Ma w sobie jedynie 2 łyżki cukru z melasą trzcinową (który można również pominąć, jeśli lubicie mnie słodkie ciasta). Ciasto przygotowane jest na zdrowym oleju kokosowym. Dodatkowym atutem jest fakt, że ciasto przygotowuje się bardzo szybko, a wszystkie składniki mieszamy jedynie łyżką. Spróbujcie.
Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą)
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 szklanka soku marchwiowo-bananowo-jabłokowego Smaki Victorii
- 2 łyżki cukru z melasą trzcinową*
- 2 jabłka
- 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka klasy M
*można pominąć, jeśli lubicie mniej słodkie ciasta
Na krem:
- 500 ml soku marchwiowo-bananowo-jabłkowego Smaki Victorii
- 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru
- 1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę z sodą, dolewamy sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i ścieramy 2 obrane jabłka. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, znów mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy cukier i przyprawę do piernika, znów wszystko mieszamy (tylko do połączenia składników).
Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Upieczone ciasto odkładamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem marchewkowy:
W połowie szklanki soku rozrabiamy budyń. Resztę gotujemy, następnie dodajemy nasz rozrobiony budyń. Gotujemy mieszając jak normalny budyń. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 1 galaretkę cytrynową i szybko i energicznie mieszamy całość. Odstawiamy na około 15 minut do przestudzenia.
Następnie powoli łyżka po łyżce wykładamy nasz marchewkowy krem na wystudzone ciasto* Całość odstawiamy, aż polewa zgęstnieje (w chłodne miejsce).
Smacznego