Ciasto marchewkowe mieszane łyżką

Ciasto marchewkowe mieszane łyżką Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasto marchewkowe mieszane łyżką. To chyba najłatwiejszy przepis na ciasto z tartą marchewką jaki do tej pory robiłam. Trzemy marchewkę, łączymy ją łyżką z innymi składnikami i gotowe. To ciasto marchewkowe uwielbia cała moja rodzina. Proste, a tak pyszne. Koniecznie spróbujcie.

P.s. Będzie to też idealny przepis na proste ciasto na święta. Ciasto marchewkowe z przyprawą do piernika i suszonymi owocami… Czyż to nie brzmi pysznie? 😉

Składniki:

  • 1 szklanka starter na drobnych oczkach marchewki (około 3 większe marchewki)*
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka M
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
  • owoce suszone Helio – ja dodałam 2 daktyle, 2 suszone jabłka i 2 morele
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*Uwaga! Szklanka nie ma być nabita, po prostu przekładamy startą marchewkę łyżką do szklanki i w ten sposób ją odmierzamy. U mnie 3 większe marchewki.

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, odmierzamy w szklance.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i przyprawę do piernika. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie dodajemy startą marchewkę, wbijamy jajko i wlewamy olej. Mieszamy składniki łyżką do połączenia (nie za długo).

Na koniec dodajemy pokrojone na małe kawałki suszone owoce, krótko mieszamy.

Foremkę* smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy nasze ciasto.

*forma 18×28 lub 23×23 i podobne, ciasto na małą blaszkę

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. U mnie około 35 minut, ale czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy ciasto.

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Partner wpisu Szukam Lapka

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz