Ciasto marchewkowe mieszane łyżką Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasto marchewkowe mieszane łyżką. To chyba najłatwiejszy przepis na ciasto z tartą marchewką jaki do tej pory robiłam. Trzemy marchewkę, łączymy ją łyżką z innymi składnikami i gotowe. To ciasto marchewkowe uwielbia cała moja rodzina. Proste, a tak pyszne. Koniecznie spróbujcie.
P.s. Będzie to też idealny przepis na proste ciasto na święta. Ciasto marchewkowe z przyprawą do piernika i suszonymi owocami… Czyż to nie brzmi pysznie? 😉
Składniki:
- 1 szklanka starter na drobnych oczkach marchewki (około 3 większe marchewki)*
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka M
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
- owoce suszone Helio – ja dodałam 2 daktyle, 2 suszone jabłka i 2 morele
- cukier puder do oprószenia ciasta
*Uwaga! Szklanka nie ma być nabita, po prostu przekładamy startą marchewkę łyżką do szklanki i w ten sposób ją odmierzamy. U mnie 3 większe marchewki.
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, odmierzamy w szklance.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i przyprawę do piernika. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie dodajemy startą marchewkę, wbijamy jajko i wlewamy olej. Mieszamy składniki łyżką do połączenia (nie za długo).
Na koniec dodajemy pokrojone na małe kawałki suszone owoce, krótko mieszamy.
Foremkę* smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy nasze ciasto.
*forma 18×28 lub 23×23 i podobne, ciasto na małą blaszkę
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. U mnie około 35 minut, ale czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy ciasto.
Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Partner wpisu Szukam Lapka