Ciasto krówka z kakaowym wnętrzem. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto krówka z kakaowym wnętrzem. Jeśli tak jak ja lubicie słodkie warstwowe ciasta z śmietanowym kremem i kajmakiem, to na pewno pokochacie tą wersję. Podstawę ciasta stanowią dwa biszkopty – jeden toffi, a drugi kakaowy. Do tego prosta masa śmietanowa i jako zwieńczenie pyszny kajmak. Ja dziś podałam ciasto z kajmakiem z solą morską POLDER. Niewielka ilość soli idealnie przełamuje słodycz kajmaku. Dla mnie coś cudownego. Uwielbiam tą wersję kajmaku, tak bardzo, że co nie co najpierw zjadłam od tak prosto ze słoika 😉 Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście.
Ciasto krówka z kakaowym wnętrzem, to ciasto które jest idealne na specjalne okazje, przyjęcia i święta. Jeśli lubicie słodkie warstwowe wypieki, to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
Na biszkopt toffi:
- 7 dużych jajek (temp. pokojowa)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 budynie o smaku toffi (2 x 40 g)
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 czubata łyżeczka naturalnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (0,5 łyżeczki)
Na kakaowy biszkopt:
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę śmietanową:
- 1000 ml śmietanki kremówki 36% (z lodówki! musi być dobrze schłodzona)
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku lub 6 listków
Dodatkowo:
- kajmak mleczny tradycyjny lub kajmak z solą (ja użyłam dziś tego) POLDER (Polecam! kajmaku nie trzeba podgrzewać, łatwo go rozsmarować)
- kandyzowane skórki pomarańczy (opcjonalnie) – można zamienić np. na płatki migdałów
Przygotowanie:
Jak przygotować biszkopt toffi:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (bez termoobiegu, z termoobiegiem o 10 stopni mniej).
Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę, budynie, kakao i proszek przesiewamy przez sito (najlepiej dwa razy!). Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, pod koniec dosypujemy drobny cukier. Następnie, nie przestając ubijać, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesiane składniki lub odkładamy mikser i mieszamy składniki delikatnie szpatułką.
Masę wylewamy do blaszki 24×36 cm (lub nieco mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy nasz biszkopt przez około 25 minut. Ciasto należy obserwować, bo każdy piekarnik jest inny. Po tym czasie zostawiamy ciasto na około 5 minut w piekarniku uchylając drzwiczki. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem biszkopt przekrawamy na dwie części – używam do tego bardzo ostrego dużego noża. Robimy to spokojnie i stopniowo.
Jak przygotować kakaowy biszkopt?
Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni.
Oddzielamy biała od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy (najlepiej dwukrotnie).
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, pod koniec dosypujemy drobny cukier. Następnie, nie przestając ubijać, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesiane składniki lub odkładamy mikser i mieszamy składniki delikatnie szpatułką.
Masę wylewamy do blaszki 24×36 cm (lub nieco mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy nasz biszkopt przez około 30-35 minut. Moja koleżanka piekła biszkopt z mojego przepisu prawie 40 minut w 160 stopniach – dlatego zawsze proszę obserwować ciasto, bo wszystko zależy od piekarnika.
Biszkopt studzimy i na tym etapie można go nasączyć naparem (patrz uwagi na końcu przepisu).
Przygotowujemy masę śmietanową:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy dokładnie z cukrem pudrem (uważajcie by jej nie przebić). Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Uwaga! nie doprowadzamy do wrzenia, bo żelatyna straci swoje żelujące właściwości. Zdejmujemy z palnika i studzimy, ale na tyle by żelatyna nadal była płynna. Tak przygotowaną żelatynę miksujemy z przygotowaną bitą śmietaną, do połączenia. Najlepiej najlepiej dodać odrobinę ubitej kremówki do żelatyny, wymieszać, a następnie tak przygotowaną żelatynę dodać do reszty do ubitej śmietany i zmiksować.
Jeden blat ciasta toffi układamy na spodzie. Nakładamy na niego pół masy śmietanowej. Następnie układamy kakaowy biszkopt. Nakładamy resztę masy śmietanowej i znów blat toffi. Wierzch smarujemy masą kajmakową. Całość posypujemy kandyzowanymi skórkami pomarańczy (opcjonalnie).
Ciasto schładzamy w lodówce przez około 1-2 godziny i dopiero kroimy.
Rada: Jeśli biszkopty wydadzą nam się za suche (zbyt długo siedziały w piekarniku) można je wcześniej nasączyć np. woda + odrobina cukru + kawa zbożowa lub innym pasującym np. napar z mocnej herbaty.
Smacznego
O ja <3 Ale pychotka Zapisuje przepis
😀
Na pewno wypróbuję ciasto 😀
😀
A ten kajmak taki faktycznie plastyczny miękki? Bo te co używam to muszę podgrzewać bo nie chcą się rozsmarować na waflach
Tak, polecam kajmak tej firmy 🙂 Często z niego korzystam np. robiłam z nim też ostatnio rogaliki, które również są na blogu 🙂
Robię na 11 listopada 😀 Dam znać jak smakowało
🙂
Rewelacja!
Dziękuję 😀
pyszności!
😀
Upiekłam biszkopt toffi z tego przepisu i wykorzystałam jako spód do innego ciasta. REWELACJA dziękuję pyszny biszkopt 😀
Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Zrobiłam. Może nie wyszło tak piękne jak pani, ale było efektowne i pyszne. Było, bo znikło szybciutko 🙂
Cieszę się, że ciasto smakowało 😀
Czy mogłaby Pani uściślić ile budyniu potrzeba? Napisała Pani 2x budyń toffi (40g), gdzie normalnie jeden budyń tofii ma 40g. Nie wiadomo, czy trzeba dodać 40g budyniu, czy 2x 40g budyniu.
Oczywiście 🙂 Dodajemy dwa budynie o gramaturze 40 g, czyli w sumie 80 g budyniu.