Ciasto kakaowe z serem i ananasem Dziś mam dla Was pyszny przepis na ciasto kakaowe z serem i ananasem. Połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Oczywiście, jeśli tak jak my uwielbiacie serniki czy klasycznego murzynka. W tym wypieku przysłowiową „kropką nad i” jest ananas. To ciasto nie tylko świetnie się prezentuje, ale jest też wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu.
By przygotować takie ciasto kakaowe z serem i ananasem wystarczy kilka podstawowych składników, chwila czasu i dobry mikser. Ja polecam mikser Zelmotor 451.5. Polska marka, świetna jakość. Mikser Zelmotor 451.5, to mocny mikser ręczny z pięciostopniową skalą prędkości pracy oraz wysoką maksymalną mocą silnika (550 W). Do tego cichy w pracy, nawet na funkcji turbo. W zestawie mam: mieszadła, nasadkę przecierającą, trzepaki, kubek o poj. 900 ml i nasadka blendująca (naprawdę przydatny dodatek).
Ciasto murzynek z serem i ananasem. Szybkie ciasto idealne na każdą okazję.
Składniki:
Na ciasto kakaowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka M
- 1 szklanka cukru
- 5 pełnych łyżek dżemu – u mnie wiśniowy z kawałkami wiśni
- 1 szklanka mleka
- 2 pełne łyżki naturalnego kakao
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na warstwę serową:
- 0,5 kg sera na sernik
- 100 g masła
- 3 jajka M
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżki cukru ze skórką cytrynową i niepełna łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zamienić na 1 łyżkę cukru wanilinowego)
Dodatkowo:
- 5 plastrów ananasa z puszki
Przygotowanie:
Spód formy (u mnie kwadratowa 24×24, może być też duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto kakaowe. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy dżem, olej, kakao i wlewamy mleko. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Masę wylewamy do formy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
100 g masła rozpuszczamy i studzimy.
Masa serowa. Do miski wbijamy jajka, dodajemy zwykły cukier i ten ze skórką oraz aromat, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, krótko miksujemy. Kolejno dodajemy biały ser i 2 łyżki mąki, miksujemy wszystko do połączenia składników.
Teraz masę serową nakładamy łyżką na masę kakaową (najlepiej łyżka po łyżce w odstępach). Na koniec układamy plastry ananasa.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 60 minut do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika.
Uwaga! W zależności od rodzaju mąki, sera i tego jak nałożycie masę serową ciasto może wyglądać ciut inaczej – masa serowa będzie tak jak u mnie pomiędzy warstwami ciasta kakaowego lub zostanie bardziej na wierzchu. To tylko wizualny aspekt.
Smacznego
Pyszne połączenie i ten ananas taka kropka nad „i”.
😉
Fantastyczne ciasto, myślę, że na jednym kawałku by się nie skończyło 🙂
U nas się nie skończyło 😉 Polecam 🙂
Świetne połączenie, zdecydowanie moje smaki 🙂
Polecam 🙂