Ciasto kakaowe z serem i ananasem

Ciasto kakaowe z serem i ananasem Dziś mam dla Was pyszny przepis na ciasto kakaowe z serem i ananasem. Połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Oczywiście, jeśli tak jak my uwielbiacie serniki czy klasycznego murzynka. W tym wypieku przysłowiową “kropką nad i” jest ananas. To ciasto nie tylko świetnie się prezentuje, ale jest też wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu.

By przygotować takie ciasto kakaowe z serem i ananasem wystarczy kilka podstawowych składników, chwila czasu i dobry mikser. Ja polecam mikser Zelmotor 451.5. Polska marka, świetna jakość. Mikser Zelmotor 451.5, to mocny mikser ręczny z pięciostopniową skalą prędkości pracy oraz wysoką maksymalną mocą silnika (550 W). Do tego cichy w pracy, nawet na funkcji turbo. W zestawie mam: mieszadła, nasadkę przecierającą, trzepaki, kubek o poj. 900 ml i nasadka blendująca (naprawdę przydatny dodatek).

Ciasto murzynek z serem i ananasem. Szybkie ciasto idealne na każdą okazję.

Składniki:

Na ciasto kakaowe:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka M
  • 1 szklanka cukru
  • 5 pełnych łyżek dżemu – u mnie wiśniowy z kawałkami wiśni
  • 1 szklanka mleka
  • 2 pełne łyżki naturalnego kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na warstwę serową:

  • 0,5 kg sera na sernik
  • 100 g masła
  • 3 jajka M
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki cukru ze skórką cytrynową i niepełna łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zamienić na 1 łyżkę cukru wanilinowego)

Dodatkowo:

  • 5 plastrów ananasa z puszki

Przygotowanie:

Spód formy (u mnie kwadratowa 24×24, może być też duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.

Przygotowujemy ciasto kakaowe. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy dżem, olej, kakao i wlewamy mleko. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Masę wylewamy do formy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

100 g masła rozpuszczamy i studzimy.

Masa serowa. Do miski wbijamy jajka, dodajemy zwykły cukier i ten ze skórką oraz aromat, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, krótko miksujemy. Kolejno dodajemy biały ser i 2 łyżki mąki, miksujemy wszystko do połączenia składników.

Teraz masę serową nakładamy łyżką na masę kakaową (najlepiej łyżka po łyżce w odstępach). Na koniec układamy plastry ananasa.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 60 minut do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika.

Uwaga! W zależności od rodzaju mąki, sera i tego jak nałożycie masę serową ciasto może wyglądać ciut inaczej – masa serowa będzie tak jak u mnie pomiędzy warstwami ciasta kakaowego lub zostanie bardziej na wierzchu. To tylko wizualny aspekt.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz