Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką Dziś mam dla Was przepis na ciasto pełne smaku i miłości. Ciasto przygotowałam na pewno specjalną okazję. Wam polecam je zarówno do codziennej kawy, jak i na zbliżające się Walentynki. Warto osładzać sobie każdy dzień 🙂 Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką jest nie tylko pyszne, ale też proste w przygotowaniu. Sprawdźcie sami.
Miłego dnia moi drodzy, dużo uśmiechu i miłości 🙂
Ciasto dodaję do akcji #WspierajmyNasze
Składniki:
Ciasto waniliowe i czekoladowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka klasy M
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka naturalnego kakao
Truskawkowa pianka:
- 300 g jogurtu deserowego z truskawkami Hej! OSM Radomsko
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 12 soczystych wiśni Bakalland
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół)
- 100 ml śmietanki 30% OSM Radomsko
- do dekoracji: płatki migdałów Bakalland, chrupiące czekoladowe kuleczki, różowe serduszka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Tortownicę 20 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i olej. Mieszamy składniki ręczną trzepaczką (dokładnie) lub miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko do połączenia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
Do trzeciej miski przekładamy jogurt deserowy z truskawkami, dodajemy 2 jajka, 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaską łyżkę mąki pszennej i całość dokładnie mieszamy lub miksujemy.
Do foremki wykładamy naprzemiennie masę waniliową i czekoladową. Następnie układamy wiśnie.
Na koniec ostrożnie wykładamy masę truskawkową.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 55-60 min, do tzw. suchego patyczka. Masa truskawkowa musi się ściąć. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika.
Polewa: Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać do momentu wrzenia, ściągnąć z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, a następnie dokładnie mieszamy do powstania gładkiej polewy.
Ciasto studzimy i dekorujemy polewą, płatkami migdałów i pozostałymi ozdobami.
Smacznego
Zrobiłam. Nie wyszło aż tak śliczne, bo nie miałam czekolady i po prostu posypałam ciasto kakao. Ale smak jest super. Pianka mega słodka, ale to chya zależy od jogurtu. A i moje ciasto piekło się 64 minuty. Jestem zadowolona z efektu dziękuję
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Wygląda przepysznie. A dzisiaj tę samą wiśnię dodałam do sałatki z dynią 🙂
Pozdrawiam i zapraszam na mój blog 🙂
Dziękuję 🙂 Na pewno zajrzę 🙂