Ciasto czekoladowo waniliowe – szybki przepis
Dziś zostawiam Wam przepis na proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowo waniliowe. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. U nas takie ciasta zawsze znikają w kilka chwil. Polecam i Wam 🙂
Jak przygotować szybkie ciasto czekoladowo waniliowe?
- 1,5 szklanki mąki – u mnie Luksusowa ToTa
- 4 jajka M
- niepełna szklanka cukru
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki naturalnego kakao
Przygotowanie:
Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto (u mnie 26x18x7 lub podobną) wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba rodzaje cukru i wlewamy olej. Dokładnie miksujemy składniki. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy tylko do połączenia składników.
Połowę masy przekładamy do formy. Do reszty masy w misce dodajemy kakao, miksujemy do połączenia. Czekoladową masę wykładamy w kilku miejscach na białej. Potem patyczkiem delikatnie mieszamy ciasto czekoladowe z waniliowym tworząc wzorki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Przestudzone ciasto polewamy polewą i posypujemy czekoladowymi płatkami.
Smacznego