Ciasto czekoladowo-bananowe z pistacjami

Ciasto czekoladowo-bananowe z pistacjami

Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasto do kawy lub herbaty. Proste, pyszne, idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Nic tylko piec ? Powiem Wam, że mi było dziś tego trzeba. Choroby i problemy nie odpuszczają… Warto sobie choć odrobinę osłodzić dzień, prawda? ? (A do tego żaden banan się nie zmarnował ??)

Kto się skusi i też upiecze takie ciasto?



Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 dojrzałe banany (waga po obraniu 212 g)
  • 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko M
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • mała garść pistacji łuskanych

Przygotowanie:

Do miski przekładamy banany. Rozgniatamy je widelcem.

Dodajemy jajko i olej, wszystko mieszamy. Dodajemy kakao, znów mieszamy.

Dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy (masa
będzie dość gęsta). Na koniec dolewamy mleko by masa była ciut rzadsza
(u mnie 3 płaskie łyżki), znów mieszamy składniki.

Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Wierzch posypujemy łuskanymi pistacjami.

Ciasto pieczemy w 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw.
suchego patyczka (około 45-50 minut, czas może być różny w zależności od
piekarnika).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi