Ciasto czekoladowo-bananowe z pistacjami
Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasto do kawy lub herbaty. Proste, pyszne, idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Nic tylko piec ? Powiem Wam, że mi było dziś tego trzeba. Choroby i problemy nie odpuszczają… Warto sobie choć odrobinę osłodzić dzień, prawda? ? (A do tego żaden banan się nie zmarnował ??)
Kto się skusi i też upiecze takie ciasto?
- 200 g mąki pszennej
- 2 dojrzałe banany (waga po obraniu 212 g)
- 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
- 3 łyżki mleka
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko M
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- mała garść pistacji łuskanych
Przygotowanie:
Do miski przekładamy banany. Rozgniatamy je widelcem.
Dodajemy jajko i olej, wszystko mieszamy. Dodajemy kakao, znów mieszamy.
Dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy (masa
będzie dość gęsta). Na koniec dolewamy mleko by masa była ciut rzadsza
(u mnie 3 płaskie łyżki), znów mieszamy składniki.
Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Wierzch posypujemy łuskanymi pistacjami.
Ciasto pieczemy w 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw.
suchego patyczka (około 45-50 minut, czas może być różny w zależności od
piekarnika).
Smacznego
Robiłam bo pierwszy przepis z sieci gdzie trzeba mniej bananów. Dobre wyszło. U mnie tylko bez pistacji
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂